Українські банки оцінюють негативно через високий рівень боргів

П'ятниця, 31 травня 2013, 09:11

Висока прибутковість і швидке зростання депозитної бази української банківської системи не переконали зовнішніх спостерігачів у стійкості українського ринку.

Міжнародні рейтингові агентства продовжують негативно оцінювати його перспективи через низьку рентабельність і високий рівень проблемних боргів, пише "Комерсант-Україна".

Міжнародне рейтингове агентство Moody `s в черговий раз підтвердило негативний прогноз банківської системи.

Поліпшень в Україні експерти агентства не бачать вже майже чотири роки.

Реклама:

За їх прогнозами, українські банки зіткнуться з низькою рентабельністю і жорсткими умовами фінансування в 2013 році.

А до кінця 2014-го фінансовій системі загрожує знецінення гривні на 10-15%. Тому в найближчі рік-півтора операційне середовище залишатиметься негативним, а частка проблемних активів збережеться на рівні 2012 року - 35% всіх кредитів.

При цьому резерви все ще покривають лише 40% проблемних позик.

"За результатами п'яти місяців ми бачимо дещо іншу тенденцію - наприклад, у Приватбанку обсяг депозитів юросіб виріс на 4 млрд гривень, а депозитів фізосіб - на 5,1 млрд гривень, при цьому ставка за депозитами в порівнянні з 2012 роком знизилася", - заявив голова правління Приватбанку Олександр Дубілет.

Однак передумови для негативних тенденцій все ж існують.

"Ситуація в банківському секторі може погіршитися, якщо зупиниться робота деяких галузей промисловості, погіршиться якість активів і знизяться обсяги кредитування", - зазначив начальник відділу аналітики та інформаційного забезпечення банку "Кредит Дніпро" Андрій Кулик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!