Ліквідність банківського сектору тримається на високому рівні - банкіри

Вівторок, 9 квітня 2013, 10:21

Відсоткові ставки за залученими коштами продовжують знижуватись.

Про це повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків.

За даними щоденної статистики НБУ, 1 квітня 2013 року середньоденна ставка за строковими депозитами фізичних осіб в національній валюті склала 18,8%, а відсоткові ставки за відповідними депозитами підприємств становили 7,9%. Цей рівень відсоткових ставок є нижчим, ніж був  на початку року (на 2,9 в.п. - за коштами фізичних осіб та на 5,2 в.п. - за гривневими ресурсами підприємств).

Середньоденні ставки міжбанківських кредитів у березні коливалися в діапазоні від 2,2% до 5,0%. Для порівняння: у листопаді минулого року максимальні ставки за міжбанківськими кредитами в національній валюті сягали 44,1%, а в грудні становили 19,9%, повідомляє прес-служба.

Реклама:

Як зазначається, завдяки низьким ставкам на внутрішньому міжбанківському ринку, високому рівню перевкладання депозитів населенням, а також усе ще помірній кредитній активності фінансових установ, процес управління ліквідністю банківської системи майже не потребував втручання регулятора.

Так, у березні Нацбанк надав банкам кредити рефінансування (без урахування кредитів за операціями РЕПО) лише в обсязі 0,39 млрд гривень (у січні - 0,34 млрд, у лютому - 0,25 млрд), тоді як у листопаді та грудні 2012 року цей показник складав 7,25 млрд гривень та 4,22 млрд гривень відповідно.

Обсяг іммобілізації надлишкової ліквідності за рахунок розміщення депозитних сертифікатів НБУ в березні становив 10,2 млрд гривень (у січні - 15,1 млрд, у лютому - 13,68 млрд гривень), що свідчить про наявність вільних коштів та попит на низько-ризикові інвестиційні інструменти. Для порівняння: обсяг іммобілізації за листопад та грудень загалом дорівнював лише 0,37 млрд гривень.

На думку НАБУ, нестабільність та невизначеність на зовнішніх фінансових ринках (зокрема на Кіпрі) має обмежений вплив на банківський сектор України: банківські депозити залишаються привабливим інструментом інвестування коштів для резидентів країни, а низька активність НБУ свідчить про доступність ринкових джерел ліквідності для банківських установ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!