У "Газпромі" розповіли, навіщо потрібен газопровід в обхід України

Субота, 6 квітня 2013, 14:47

Російська компанія "Газпром" пояснила необхідність реалізації проекту "Ямал-Європа-2" проблемами з транзитом через Україну.

Про це заявив віце-прем’єр Польщі Януш Пехочинський, який обговорював цей проект з главою "Газпрому" Олексієм Міллером, передає УНІАН.

"Вони зробили висновки з газової кризи кілька місяців тому, бо тоді виникла загроза з транзитом газу через Україну", - сказав віце-прем'єр, якого цитує TVN24.

За його словами, власне це стало причиною, чому росіяни повернулися до реалізації проекту "Ямал-Європа-2".

Реклама:

Пехочинський зауважив, що це питання "розігрується на кількох рівнях", в тому числі певну роль відіграє "внутрішньоросійський фактор".

Він звернув увагу, що російські ЗМІ, коментуючи це питання, хвалили президента Володимира Путіна та критикували керівництво "Газпрому".

"Це без причини викликає таку драматичну напругу у Польщі", - сказав він.

Пехочинський закликав польських журналістів довіряти своєму уряду і не потрапляти під вплив російських ЗМІ.

"Майте більше довіри до польського уряду, а не реагуйте так, як це швидко запрограмували деякі російські медіа", - сказав він.

Також віце-прем’єр додав, що конкретні пропозиції "Газпрому" з реалізації проекту "Ямал-Європа-2" будуть підготовлені за 6 місяців, зазначивши, що тоді польський уряд з урахуванням власних інтересів, в тому числі питання енергетичної безпеки дасть відповідь Росії.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Варшава не зацікавлена ​​в різкому збільшенні імпорту газу з РФ.

Заява прем'єра Польщі прозвучала менше ніж через годину після того, як "Газпром" оголосив про підписання меморандуму про розуміння з польською Europol Gaz.

Як повідомлялося, за даними джерел ЗМІ, переговори між Україною і Росією про створення консорціуму для управління українською ГТС припинені.

Як відомо, "Газпром" готує черговий проект газопроводу в обхід України.

Нещодавно президент Росії Володимир Путін доручив "Газпрому" повернутися до опрацювання проекту газопроводу "Ямал - Європа 2" для "підвищення надійності газопостачання" Польщі, Словаччини та Угорщини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: