У Азарова хочуть здешевити авто преміум-класу

Четвер, 25 квітня 2013, 11:01

Спецмита на дорогі іномарки можуть знизити до 5%.

Про це йдеться у відповідному законопроекті "Про внесення змін до закону "Про митний тариф" підготовленому Мінекономторгівлі, пише Forbes.ua.

Як повідомляється, для цінителів розкішних авто в уряду є хороша новина - у 2014 році пільгова ставка ввізного мита на нові легкові автомобілі з об'ємом двигуна від 3 л може бути знижена з 6% до 5%.

"Якщо запропонований урядом проект закону прийме парламент, покупці люксових іномарок зможуть заощадити. Наприклад, купуючи новий Lexus RX з об'ємом двигуна 3,5 л у мінімальній комплектації, автолюбителі збережуть в гаманці близько 3,4 тис гривень, Porsche Cayenne S з двигуном 4, 8 л (бензиновий) - 6,7 тис гривень", - пише видання.

Реклама:

За словами глави ВААІД Олега Назаренка, позитивний ефект від нововведення відчують не всі.

"Сьогодні в Україні продається не так багато подібних автомобілів (з об'ємом двигуна більше 3 л) - близько 1,5% від загальної кількості", - говорить Назаренко.

Але навіть цього вистачить, щоб від ініціативи Мінекономторгівлі постраждала скарбниця, стверджують у Мінінфраструктури.

Відомство Володимира Козака не погодило документ, пояснивши, що його впровадження автоматично знизить розмір надходжень до спеціального фонду держбюджету. Правда, суму можливого недобору чиновники не уточнюють.

Проти ідеї Кабміну раніше висловлювався і перший віце-прем'єр Сергій Арбузов.

Як пише видання, згідно з проектом закону, ввізні мита пропонують змінити на цілий ряд товарів. Наприклад, пільгові ставки ввізного мита будуть знижені з 8% до 7,5% ще й для човнів і морських моторних катерів.

У той же час повні ставки ввізного мита на низку товарів, навпаки, зростуть у два рази. Це торкнеться продукції, яку везуть до України з Іраку, Сомалі, Судану і т.д.

У комплексі ці заходи, впевнені в Кабміні, зможуть нівелювати негативний для бюджету ефект від зниження спецмита на дорогі іномарки і дати додаткові 440 млн гривень на рік до казни.

Як повідомлялося, влада вирішила ввести спецмита на імпорт нових легкових автомобілів з ​​об'ємом двигуна 1000-1500 куб. см у розмірі 6,46% і 1500-2200 куб. см - 12,95% незалежно від країни походження та експорту.

Нагадаємо, в 2009 році уряд уже вводив 13% надбавку на 6 місяців, що призвела до скорочення обсягів виробництва авто на 82%, а обсяги продажів тоді на внутрішньому ринку зменшилися на 84%, доходи знизилися на 96%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: