Єврокомісія радить Кіпру продати золотий запас

Неділя, 14 квітня 2013, 10:44

Єврокомісія рекомендувала Кіпру продати більшу частину свого золотого запасу для звільнення грошових коштів у розмірі 400 млн євро.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на BBC News.

Як повідомляється, за нинішніми цінами острову доведеться реалізувати близько 10,36 тонни із загального резерву в 13,9 тонни.

Якщо золото буде реалізовано, то це буде найбільша одноразова продаж дорогоцінного металу в світі за чотири роки. У 2009 році ЦБ Франції вивів на ринок 17,4 тонни золота.

Реклама:

Більш великі країни, що опинилися в центрі європейської кризи, володіють досить великими резервами золота.

Так, запас Португалії становить 382,5 тонни (14,76 мільярда євро в грошовому вираженні), а Іспанія володіє 281,6 тонни. Італія ж за цим показником знаходиться на четвертому місці в світі, тримаючи близько 2,451 тисяч тонн металу.

Частина запасів може бути в майбутньому продана за наполяганням ЄЦБ заради отримання додаткових коштів до бюджетів, хоча мови про те, щоб влаштовувати розпродаж, поки не йдеться.

Продаж золота Кіпром може стати однією з умов надання острову допомоги з боку Євросоюзу. Всього острову потрібно 23 млрд євро, більшу частину з яких Нікосія повинна знайти сама.

Кіпру потрібні гроші на рекапіталізацію фінансового сектора. Раніше рахунки в двох найбільших банках країни були заморожені, зараз влада планує провести "стрижку" великих депозитів (понад 100 тисяч євро) в цих фінансових організаціях. Борг Кіпру тим не менш, до 2015 року збільшиться до 126,3 відсотка ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: