Засновник Facebook заплатить мільярд доларів податків

П'ятниця, 29 березня 2013, 18:29

Податковий рахунок засновника Facebook Марка Цукерберга в 2012 році може перевищити мільярд доларів.

Про це передає "Лєнта.ру" з посиланням на CNNMoney.

У день IPO (первинне розміщення акцій) Facebook 18 травня 2012 року Цукерберг реалізував опціон на 60 мільйонів акцій за ціною шість центів за папір. Тип опціонів засновника соцмережі оподатковується як звичайний дохід (тобто дохід, отриманий не від приросту капіталу).

Навіть якщо цінні папери не будуть продані, податківці вважають, що тримач опціону в день його реалізації отримав дохід, розмір якого визначається як різниця між прописаною в опціоні та ринковою вартістю акцій.

Реклама:

Акції Facebook були розміщені за ціною в 38 доларів за штуку. На торгах 28 березня 2013 року цінні папери подешевшали майже на 2% до 25,6 долара.

У результаті, як зазначає CNNMoney, за підсумками 2012 року Цукерберг повинен відзвітувати про отримання звичайного доходу в розмірі 2,3 мільярда доларів тільки від реалізації своїх опціонів.

Ці кошти обкладаються федеральним податком в 35% і податком штату Каліфорнія в 13,3% (найвищий серед американських штатів). Підсумкова ставка становитиме 48,3%, а податки - 1,11 мільярда доларів.

У лютому 2012 року CNNMoney повідомляв з посиланням на підрахунки податківців, що в цілому після реалізації своїх опціонів Цукербергу доведеться заплатити 1,5-2 мільярди доларів податків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: