Думка експерта: Сектор промисловості незабаром досягне "дна"

Вівторок, 19 березня 2013, 17:03 -

Сектор промисловості незабаром досягне "дна", і як очікується, показник зростання промвиробництва незабаром повернеться в позитивну зону +2,5%.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

За її словами, погіршення динаміки промислового виробництва в лютому було викликано декількома тимчасовими факторами.

"Тепла погода сприяла різкому зниженню виробництва електроенергії і тепла, що сильно вплинуло на загальну динаміку промисловості через високу частку сектора (20%). В той же час, негативну роль зіграв календарний ефект: у лютому цього року було на один робочий і календарний день менше, ніж у лютому високосного 2012 року", - зазначила експерт.

Реклама:

За словами Білан, тимчасові чинники перестануть чинити негативний вплив вже в березні-квітні. Крім того, темпи зниження виробництва в нафтопереробній галузі повинні істотно сповільнитися в березні через низьку базу порівняння (Лисичанський НПЗ був зупинений в березні 2012 року).

"Галузь може показати різке зростання виробництва в наступні місяці, якщо, як очікується, буде запущений хоча б один з тих що простоюють зараз НПЗ. Ми також очікуємо, що зовнішній попит буде поступово відновлюватися, хоча цей процес, швидше за все, буде повільним і нерівномірним", - говорить економіст.

"З урахуванням усіх цих факторів, ми вважаємо, що сектор промисловості незабаром досягне "дна" і очікуємо, що показник зростання промвиробництва незабаром повернеться в позитивну зону і за результатами 2013 складе +2,5% (у порівнянні зі зниженням на 1,8% у 2012 році)", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: