Євросоюз просить Україну не висувати тарифних претензій до СОТ

Середа, 13 березня 2013, 16:02

ЄС просить Україну відкликати нотифікацію до СОТ про перегляд тарифів на 371 товарну позицію.

Про це пише "УНІАН" з посиланням на "ЄС-плюс".

"Комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гухт передав під час саміту Україна-ЄС gрезиденту Віктору Януковичу офіційне звернення з проханням відкликати нотифікацію до СОТ", - цитує видання дипломата, який займається торговельною політикою ЄС.

За інформацією видання, питання відкликання тарифів не є прямою умовою для підписання майбутньої Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, однак може суттєво вплинути на схвалення рішення в Брюсселі.

Реклама:

"Було б трагічно, якби Україна досягла прогресу в політичних, юридичних реформах, виконуючи критерії, встановлені у висновках Ради закордонних справ ЄС від 10 грудня минулого року, і потім раптом виникли б проблеми в торговій частині", - цитує видання іншого європейського дипломата, який займається питаннями зовнішньої політики ЄС.

Дипломат також висловив думку, що рішення звернутися до СОТ було викликано, швидше за все, внутрішньою ситуацією в Україні.

У свою чергу, його колега, який займається торговельною політикою ЄС, зазначив, що йому важко робити висновки щодо причин появи української нотифікації в СОТ.

"Спочатку ми подумали, що причини появи нотифікації - політичні, оскільки вона була подана напередодні парламентських виборів в Україні, однак з того часу ми так і не отримали ніякої інформації, яка б пояснювала такий демарш", - сказав співрозмовник "ЄС-плюс".

Він також був здивований повідомленнями в українських ЗМІ про те, що 30-40 членів СОТ підтримали українську заявку.

"На одному з останніх засідань, здається, під головуванням Японії, голова попросив підняти руки всіх, хто хоче виступити на підтримку заявки України. Ніхто не відгукнувся. В той час як проти чітко виступили 120 країн", - сказав дипломат.

Він повідомив, що заявка України неприйнятна для ЄС насамперед через те, що вона може створити негативний прецедент, коли зобов'язання, взяті на себе країною-членом при приєднанні, можуть бути переглянуті вже через кілька років після приєднання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: