Реформа соцвнеску призведе до мільярдних втрат Пенсійного фонду

П'ятниця, 1 березня 2013, 08:53

Зниження вдвічі ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) на фонд зарплати призведе до зменшення пенсійних надходжень на 100 млрд гривень.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на заступника директора департаменту надходжень Пенсійного фонду Людмили Польовик.

"На цей рік надходження від ЄСВ заплановані на рівні 200 млрд гривень, тому зниження ставки в два рази призведе саме до таких недонадходжень до фонду", - пояснили в ПФУ ці підрахунки.

Нагадаємо, ще влітку 2012 року ДПС запропонувала знизити ЄСВ з 32,6-49,7% до 15%. Вже в січні 2013 року ідея скоротити ставку з'явилася в програмі активізації економіки на 2013-2014 рік.

Реклама:

Пізніше перший віце-прем'єр Сергій Арбузов підкреслив, що мова йде саме про зниження ставки до 15% для всіх платників. При цьому прогресивна шкала оподаткування доходів фізосіб повинна була розширитися, а її нижній поріг - знизитися з 15% до 10%. Він обіцяв подати законопроект вже в лютому-березні, пише видання.

Втім, у програмі активізації економіки, прийнятої на засіданні Кабміну, ініціатива про зниження навантаження на фонд оплати праці вже була відсутня.

У прес-службі Міндоходів запевнили, що всі плани, викладені в документі раніше, залишаються в силі.

"Просто в програмі вони об'єднані в загальний пункт "лібералізація податкової політики". Уряд не відмовляється від заявлених планів щодо зниження ставки ЄСВ, а опрацьовує компенсаторні механізми, які дозволять збалансувати надходження до бюджету", - уточнили у відомстві.

Обставин прогнозувати, що стабільність виплати пенсій та страхових коштів буде порушена, немає, додають у прес-службі.

Як пише газета, пошук компенсаторів триває вже понад півроку. У ПФУ запевняють, що їх перелік з літа практично не змінився. Тоді ДПС пропонувала ліквідувати загальну податкову соцпільгу (+4,3 млрд гривень), скасувати максимальний поріг доходу, з якого сплачується ЄСВ (зараз - 17 мінімальних зарплат; +3,9 млрд гривень), повернути збір з купівлі іноземної валюти у розмірі 3 % (+14 млрд гривень).

"Легалізація зарплат і економія на сплаті внеску з зарплат бюджетників принесуть ще до 50 млрд гривень", - йдеться в матеріалі.

Заступник голови парламентського комітету з питань соцполітики та праці Павло Розенко, який подав законопроект про зниження ЄСВ до 18%, відзначає, що ще більше тижня тому представники фонду оцінювали дефіцит бюджету ПФУ в разі реалізації його ініціативи в 50 млрд гривень. Тоді її не підтримали ні Міндоходів, ні депутати.

Тим не менш Розенко впевнений, що реформу необхідно починати вже з 1 січня 2014 року: компенсаторами можуть стати легалізація та активізація економіки за рахунок зниження податкового навантаження на бізнес, з паралельним зниженням адміністративного тиску на підприємства та отриманням реальної можливості захищати свої інтереси в судах.

"Два-три роки, звичайно, будуть втрати, але надалі ефект буде більшим, ніж недонадходження", - вважає він.

У Партії регіонів вважають, що найближчим часом знижувати ставку ЄСВ не потрібно, оскільки в Україні спостерігається демографічна криза - народжуваність падає, смертність і безробіття ростуть.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: