Банки Росії допомагають Ірану в обхід санкцій США

Вівторок, 12 лютого 2013, 20:23

Дрібні російські банки беруть участь у схемах фінансування поставок нафти з Ірану, заборонених США і ЄС в якості санкцій у відповідь на Тегеранській ядерну програму.

Про це заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак, передають "Ведомости".

"Великі не беруть участь, дрібні - так", - сказав чиновник на прес-конференції після зустрічі з іранським міністром закордонних справ Алі Акбаром Салехі.

"Великі не беруть участь зважаючи на санкцій, які до них можуть застосувати", - пояснив він, відмовившись назвати залучені банки і деталізувати їх діяльність.

Реклама:

Слова міністра стали першим підтвердженням цієї інформації з вуст високопоставленого урядовця.

Продажі іранської нафти, основне джерело валютного виторгу ісламської республіки, впали більш, ніж удвічі в 2012 році через західні санкції, спрямовані на стримування ядерних амбіцій Тегерана, який говорить, що переслідує виключно цілі мирної атомної енергетики.

У 2011 році Конгрес США прийняв закон, який зобов'язав покупців іранської нафти сильно скоротити її імпорт під загрозою відлучення від американської фінансової системи.

У липні 2012 року схожі заходи відносно іранського судноплавства і нафтової індустрії прийняв ЄС, заборонивши європейським страховикам обслуговувати танкери з іранською нафтою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!