Експерти прогнозують різке прискорення інфляції

Середа, 9 січня 2013, 09:27

Зафіксоване за підсумками 2012 зниження споживчих цін на 0,2% не дає експертам підстави очікувати подібної динаміки і в 2013 році.

Зниження цін у 2012 році було забезпечено позитивною кон'юнктурою на аграрному ринку, в результаті чого ціни на продукти харчування за рік знизилися на 2,3%, пише "Комерсант-Україна".

Примітно, що різкого прискорення цін не відбулося і в грудні 2012 року, коли ціни на продукти харчування зросли лише на 0,1%.

Тому замість різкого ривка цін інфляція становила лише 0,2%.

Реклама:

Невеликий ріст цін не дозволив річному показнику вийти на рівень 1-1,55, як до недавнього часу очікували експерти.

Для порівняння: ще в грудні Європейський банк реконструкції та розвитку оприлюднив свій новий прогноз на 2012 рік, згідно із яким очікувалася інфляція на рівні 1,5%.

Позитивний урожай, а відповідно, і низькі ціни на продукти харчування були стримуючим фактором для інфляції і в 2012 році, і роком раніше.

Тому експерти як і раніше очікують подорожчання продуктів харчування, пояснюючи це малою ймовірністю високого врожаю третій рік поспіль.

У той же час подальша динаміка споживчої інфляції залежить від політичного рішення уряду щодо корекції цін на газ для населення і теплокомуненерго.

"На тлі низького попиту з боку населення чинник ЖКГ стане одним з ключових з впливу на зростання цін. Ми розраховуємо, що уряду доведеться йти на відновлення програми співпраці з МВФ, що потребує корекції комунальних тарифів", - пояснила економіст ІК Dragon Capital Олена Білан.

За її словами, це призведе до прискорення інфляції до 8%, при цьому половину даного зростання забезпечить саме корекція тарифів у сфері ЖКГ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!