Монополію "Газпрому" на експорт газу можуть скасувати

Середа, 23 січня 2013, 12:42

Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв не виключає можливості відмови від монополії "Газпрому" на експорт газу.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу Bloomberg у Давосі, передають "Вести".

"Я думаю, що якщо це і робити, то максимально ретельно розрахувавши всі наслідки. Потенційно це можливо, тому що зараз у нас існують інші незалежні постачальники газу. Але ми не повинні втратити гроші. І це найголовніше", - заявив Медведєв.

На думку прем'єра, "Газпром" не відіграє тієї політичної ролі, яку йому часом приписують. "Це абсолютно не так. "Газпром" заробляє гроші. "Газпром" потрібен Європі точно так само, як європейські споживачі потрібні "Газпрому". Ми дуже взаємозалежні", - зазначив Медведєв.

Реклама:

Приємно говорити про "Газпром", "коли сидиш на морозі і розумієш, наскільки значуща роль "Газпрому" для Європи". Тим часом, "Газпром", будучи найбільшим постачальником газу на європейський ринок, чітко виконував і виконує свої зобов'язання.

"І мені здається, що це важливо для європейців. А якщо подивитися взагалі на ринок вуглеводнів Європи, то російська частка в районі 30%, будь-то газ або нафта. Багато це чи мало? На мій погляд, це не так багато, тому що 70% постачається іншими постачальниками", - підкреслив Медведєв.

Роль "Газпрому" полягає в тому, що компанія - "надійний постачальник, який має довгострокові відносини з європейськими споживачами, чия поведінка зрозуміла і передбачувана", підкреслив прем'єр-міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!