Нацбанк посилює вимоги до ощадбанків

Вівторок, 15 січня 2013, 08:45

Нацбанк розробив проект постанови, яким посилюються вимоги до банків зі статусом "спеціалізований ощадний".

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, до них відносяться установи, в пасивах яких не менше 50% складають вклади фізичних осіб (незалежно від типу активів).

"У документі пропонується заборонити включати в розрахунок пасивів банку кредиторську заборгованість за операціями з фінансовими інструментами. Іншим пунктом вводиться новий економічний норматив Н3-1 для недержавних ощадних банків. Він розраховується зі співвідношення регулятивного капіталу до зобов'язань установи", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Крім того, для банків, у яких депозити населення складають 50-60% пасивів, Н3-1 повинен становити не менше 15%, для тих, у кого частка населення 60-70%, - від 20%, з часткою, що перевищує 70% , - норматив від 25%.

"Ця постанова підготовлена з метою посилення захисту вкладників банків, в яких вклади населення складають більше 50% їх пасивів", - повідомили в НБУ.

Згідно з чинним законодавством, установа стає ощадною після того, як частка депозитів населення протягом 30 днів поспіль в середньому перевищує 50% його пасивів. Тоді банк повинен виконувати підвищені нормативи. Згодом зі зниженням частки депозитів банк автоматично втрачає статус.

Станом на 1 жовтня 2012 року (остання офіційна звітність) таких установ виявилося п'ять: Платинум Банк, Експрес-Банк, Ідея Банк, Метабанк, Промекономбанк.

На грані (тобто частка пасивів трохи менше 50%) - депозити фізосіб ще дев'яти великих і дрібних установ: ПриватБанку, ВіЕйБі Банку, Київської Русі, Таврики, банку Демарк, Меркурія, Акцент-банку, Українського фінансового свита і Європромбанка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!