Румуни готуються до захоплення українського нафторинку

Понеділок, 1 жовтня 2012, 09:48

Компанія Rompetrol в 2013 році поставить в Україну 350-400 тис т нафтопродуктів.

Про це заявив генеральний директор Rompetrol Україна Андрій Кузьменко, пише газета "Комерсант-Україна".

Румунська Rompetrol і НАК "Нафтогаз України" минулого тижня затвердили техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) розвитку спільного підприємства.

"ТЕО передбачає інвестиції в розмірі 1 млрд доларів, які румунська компанія здійснить в найближчі п'ять років. "Зараз ми закінчуємо реєстрацію СП і вже протягом наступного року поставимо в Україну 350-400 тис т нафтопродуктів", - заявив Кузьменко.

Реклама:

За словами представників компанії, ключові посади в керівництві СП будуть займати представники української сторони.

"Основним постачальником нафтопродуктів для СП стане румунський НПЗ Petromedia - через п'ять років його поставки в Україну досягнуть 1,5 млн т", - розповів віце-президент Rompetrol Тимур Азімов.

За його словами, для цього завод збільшив потужності переробки з 3,5 млн т до 5 млн т нафти в рік і повністю перейшов на випуск палива стандарту Євро-5. Програма модернізації обійшлася в 380 млн доларів.

СП буде володіти мережею власних АЗС, а також розвиватися за франчайзинговою програмою.

За п'ять років їх число планується довести до 700 (перші 100 відкриються в наступному році), більша частина з них - на півдні і сході України, зазначає Кузьменко.

Нафтогаз і Rompetrol мають намір також купити п'ять великих нафтобаз в Ізмаїлі, Запоріжжі, Херсоні, Луганську та Феодосії - відповідні переговори з власниками вже розпочаті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: