Думка експерта: Податки авансом не врятують бізнес від "навали" каральних органів

П'ятниця, 31 серпня 2012, 19:46 -

Нововведена сплата податку на прибуток авансом не має нічого спільного з європейською практикою, про яку заявляла державна податкова.

Таку думку висловив керуючий партнер юридичної компанії "Алєксєєв, Боярчуков і партнери" Сергій Алєксєєв.

"Сплата податку авансом в деяких країнах Європи дійсно практикується, але український варіант подібного оподаткування не має з цим нічого спільного. Українські норми не в'яжуться з законами економіки і логічно не обґрунтовані", - стверджує Алєксєєв.

"У нас же, швидше за все, державі не вистачає грошей гасити ті кредити, які були взяті під будівництво тих же доріг, мостів та ін., ось і намагаються якимись методами зібрати потрібні суми", - підкреслює він.

Реклама:

За законами економіки, підприємець, який сплачує податок авансом, наприклад, на три місяці вперед, повинен бути впевненим, що на цей період держава йому гарантує податкову недоторканність: звільнить його від перевірок податкової служби, ОБЕЗ та інших контролюючих інстанцій.

За словами юриста, в нашій же країні сплата податків ніколи не давала гарантій від «навали» наглядово-каральних органів. Авансування податку на прибуток - не виняток з цього правила.

Враховуючи нестабільну економічну ситуацію в нашій країні, підприємець, який сплатив податок авансом, не може бути впевненим у тому, що суму цього податку він зможе заробити.

Алєксєєв стверджує, що така система оподаткування доб'є слабкий і нестабільний бізнес.

"Першою справою треба спростити систему податкової звітності, яка зараз є досить складною, удосконалити електронну систему звітності, в бік якої плюються всі бізнесмени, щоб хоч якось стабілізувати український бізнес. І тільки потім можна думати про можливість введення податку авансом, для якнайшвидшого наповнення держбюджету", - упевнений юрист.

За інформацією Європейської бізнес-асоціації, ще в травні поточного року, коли про законність авансування податків на прибуток не йшло і мови, вже 77% опитаних ними підприємців заявляли про те, що отримували пропозиції заплатити податки авансом.

Даний закон - тільки легалізація того, що раніше називали «податковим тиском».

Юрист також нагадує про те, що варто також враховувати фактор досвідченості наших підприємців обходити такого роду перепони.

Навряд чи вони захочуть бути "вівцями" і стануть покірливо виконувати такі "мудрі" накази.

Завжди знайдуться способи як вивести капітали в тінь, перерозподілити його між безліччю фіктивних підприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: