Фондовий ринок Росії вже рік слабо реагує на "нафтові" ціни

П'ятниця, 17 серпня 2012, 15:36

Ціна ф'ючерсів на нафту марки Brent зараз знаходиться в районі 115 доларів за барель – не нижче рекордних рівнів середини 2008 року і початку 2011 року.

Проте російські індекси знаходяться значно нижче рівнів, зафіксованих тоді при аналогічних цінах на нафту, пишуть "Ведомости".

Справа в тому, що з серпня 2011 року російський ринок акцій значно відірвався від цін на нафту марки Brent, випливає з динаміки їх котирувань.

Так чи інакше індекс РТС слідував за котируваннями цього сорту нафти з 2000 року.

Реклама:

"Поки не можна сказати, що ринок повністю відв'язався від ціни на нафту, проте виник дисконт, підтверджує стратег Citi Андрій Кузнецов - можливо, через розчарування ринку щодо реформ в Росії".

За його оцінкою, зараз цей дисконт становить 20-25%, а з'явився він у серпні-вересні 2011 року, "коли стало ясно, що вибори не принесуть змін в політичній системі".

Хоча ціни на нафту високі, прогнози щодо зростання російської економіки регулярно знижуються, а, значить, варто чекати і погіршення показників компаній, через що увага інвесторів зміщується на інші ринки, відзначає керуючий директор компанії "Флемінг фемілі енд партнерс" Юрій Селяндін.

За словами керуючого компанією "Ренесанс управління активами" Дмитра Михайлова, висока кореляція між цінами на нафту і динамікою індексу РТС зберігається, але знижується.

"Дивно, але між ринками Росії та континентальної Європи спостерігається на рідкість тісний зв'язок (кореляція близько 0,9), і часом він навіть тісніший, ніж з традиційними орієнтирами - цінами на нафту і динамікою країн, що розвиваються в цілому", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!