Українці мають право позичати третім особам під відсотки - Верховний Суд

Понеділок, 30 липня 2012, 17:52

Українці мають право позичати гроші третім особам під відсотки, незважаючи на відсутність у них фінансових ліцензій.

Відповідну постанову №6-79цс12 Верховний Суд ухвалив 18 липня 2012 року, передає "Інтерфакс-Україна".

У постанові зазначено, що якщо закон "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" регулює відносини тільки між учасниками ринків фінансових послуг, то регулювання відносин між фізичними особами, зокрема щодо договорів позики, поручительства визначаються нормами Цивільного кодексу (ЦК) України.

"Договір позики як загальна договірна конструкція є підставою для виникнення правовідносин, учасниками яких є будь-які фізичні або юридичні особи, оскільки ЦК не містить жодного винятку як щодо суб’єктного складу, так і щодо права на одержання від позичальника процентів від суми позики, розмір яких і порядок їх одержання встановлюється договором (ч. 1 ст. 1048 ЦК України)", - йдеться в постанові Верховного Суду.

Реклама:

Суд також дійшов висновку, що закон "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" є спеціальним нормативним актом, що регулює відносини спеціальних суб'єктів-учасників ринку фінансових послуг, а тому не поширюється на всіх інших юридичних осіб і фізичних осіб-суб'єктів договору позики, правовідносини яких регулюються нормами ст. 1046-1048 ЦК України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: