Економічне зростання в країнах, що розвиваються, уповільнилося

Середа, 11 липня 2012, 14:23

Економічне зростання в країнах, що розвиваються уповільнилося в другому кварталі 2012 року в результаті ослаблення активності у виробничому секторі, особливо в Китаї та Бразилії.

Про це йдеться в результатах дослідження, пише Reuters.

Індекс ринків, що розвиваються HSBC (EMI), який розраховується на підставі оглядів послуг і виробництва в 16 економіках, що розвиваються, знизився до 53,0 пункту в другому кварталі з 53,6 пункту в першому.

Хоча цей індикатор тримається вище 50 пунктів, вказуючи на розширення активності, HSBC зазначає, що показник зростання набагато нижчий докризових середніх значень.

Реклама:

"Це говорить нам, що ринки, які розвиваються ще не повернули за ріг, - сказала Карен Вард, старший глобальний економіст HSBC. - Ми повинні нагадати собі, що зараз працюють дві сили: одна - це спад внутрішнього попиту, який був створений (підвищенням ставок), і тиск Заходу".

Результати досліджень з'явилися після виходу похмурих даних з Китаю і зниження офіційних прогнозів зростання.

Слабкий імпорт змусив сумніватися, що внутрішній попит підтримає зростання другої світової економіки навіть в умовах європейської боргової кризи.

Дослідження також виявило, що в світі економіки ростуть з різною швидкістю: Бразилія і Китай розширюються повільніше, ніж Індія і Росія.

Особливо це помітно у виробничому секторі: фабричне виробництво в Китаї сповільнюється вже четвертий квартал поспіль, а бразильське виробництво знову почало скорочуватися після поліпшення в січні-березні.

Навіть Польща, єдина країна Євросоюзу, уникнула рецесії в період після банкрутства Lehman, відзначила падіння виробництва, вперше з початку світової кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: