Втрати Росії від вступу в СОТ можуть сягнути 445 мільярдів рублів

Вівторок, 10 липня 2012, 12:14

Прямі бюджетні втрати від приєднання Росії до СОТ можуть становити 188 млрд рублів в 2013 році і 257 млрд рублів в 2014 році, однак реально вони будуть менші через зростання обсягів зовнішньої торгівлі.

Про це заявив глава Мінекономрозвитку РФ Андрій Білоусов, передають "РИА новости".

"Прямі втрати бюджету можуть становити в 2013 році 188 млрд рублів, в 2014 - 257 мільярдів рублів. Проте ми виходимо з того, що реальні бюджетні втрати будуть менші внаслідок зростання торгівлі", - сказав міністр.

За його словами, в середньому рівень тарифного захисту знизиться на 3,5 процентного пункту, причому, відбудеться це поступово.

Реклама:

Зараз середньозважений тариф становить 9,5%, в 2013 році він знизиться до 7,6%, в 2014 до 6,9%, а в 2015 році становитиме близько 6%.

При цьому, продовжив міністр, рівень зв'язування знаходиться на більш високому рівні - 12%, ніж нинішній рівень тарифного захисту.

"Це зниження не більше, ніж в інших країнах", - констатував міністр, додавши, що в ряді випадків передбачені перехідні періоди 5-7 років.

Бєлоусов підкреслив, що основною перевагою від членства в СОТ стане встановлення чітких правил зовнішньої торгівлі, стабільність зовнішньоторговельного режиму, більш активне використання експортного потенціалу, для споживачів - зростання якості товарів за рахунок розвитку конкуренції.

Він додав, що зараз урядом прийнято і реалізується план адаптації економіки до умов СОТ, включаючи розгляд пакета законопроектів, спрямованих на підтримку галузей, де існують найбільші ризики.

За словами міністра, крім цього, важливу роль для захисту економіки зможе зіграти курсова політика.

Так, за його словами, зниження курсу рубля на 1% підвищує рівень тарифного захисту на 0,92%.

Наприклад, додав він, за травень рубль ослаб на 15%, що еквівалентно підвищенню тарифних ставок приблизно на два процентних пункти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: