Україна змінює митні правила

П'ятниця, 1 червня 2012, 09:29

З 1 червня 2012 року набуває чинності один із найбільш резонансних документів, прийнятих в 2012 році - Митний кодекс.

Цей документ змінить митне законодавство від спрощення процедури митного оформлення до надання митним органам більш широких повноважень при проведенні перевірок, пише "Юрліга".

Одним із найбільш прогресивних нововведень Митного кодексу видання називає впровадження нового суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності - уповноваженого економічного оператора (УЕО).

УЕО наділений можливістю використовувати спеціальні спрощення, як, наприклад, можливість тимчасового зберігання товарів на своєму складі та випуску товар зі свого складу без пред'явлення його митному органу, можливість зняти митне забезпечення без дозволу митниці та здійснювати митний контроль в першочерговому порядку.

Реклама:

Разом із тим, привілей отримання статусу УЕО доступний далеко не всім, адже законодавець не має наміру надавати особливі преференції щодо спрощення митного контролю кожному.

Статус уповноваженого оператора економічної діяльності буде доступний лише платоспроможним підприємствам, які протягом трьох років є суб'єктами ЗЕД, мають відповідну систему обліку товарів, за умови відсутності заборгованостей і фактів порушення митних правил.

Однак і це ще не все. Платоспроможності і бездоганної митної історії недостатньо - бажання отримати статус УЕО спричинить за собою ретельні перевірки митними органами та проходження самооціночного анкетування.

Нагадаємо, в листопаді 2011 року Верховна рада прийняла законопроект №8130-д в цілому 270 голосами. У січні 2012 року президент його ветував.

Доопрацьований документ був прийнятий 13 березня. З урахуванням пропозицій президента до документа внесено 148 поправок. 19 квітня глава держави підписав Митний кодекс.

Зокрема, згідно з документом, скорочена кількість документів на вантаж - з 28 до 14 одиниць.

Для іноземних автомобілістів збільшений термін перебування в Україні без спеціального дозволу зі своїм транспортом до року, раніше - півроку.

Дозволене ввезення товарів на територію України без оподаткування на суму 1 тис. євро для пунктів авіасполучення і 500 євро для сухопутних і морських пунктів пропуску.

У разі ввезення товарів на суму понад 10 тис. євро застосовуються повні ставки мита.

Письмовому декларуванню із поданням митної декларації підлягають товари, сумарна вартість яких перевищує 10 тис. євро.

Встановлений перелік документів, які надаються митним органам для здійснення митного контролю, визначений перелік предметів, які належать до особистих речей громадян і не обкладаються податками при переміщенні через кордон.

Також документ передбачає декриміналізацію товарної контрабанди, тобто переводить це порушення до числа адміністративних.

Серед нововведень: право декларанта на здійснення митного оформлення товарів у будь-якому митному органі, проведення митного оформлення протягом 4 годин із моменту подання митної декларації, персональна відповідальність посадових осіб митниці за неправомірні затримки митного оформлення, використання однієї декларації для здійснення різних митних формальностей, право декларанта задекларувати товари до моменту їх прибуття в Україну, звільнення декларанта від відповідальності за ненавмисні помилки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: