Європейський інвестиційний банк ще не вирішив з українською ГТС

Четвер, 24 травня 2012, 13:32

Рішення про участь Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в модернізації української газотранспортної системи (ГТС) ще немає.

Ключовим для Єврокомісії залишається питання, якою буде стратегія українського керівництва в газовому секторі після модернізації.

Про такий стан справ у розвитку ситуації участі європейських фінансових інституцій в модернізації української газотранспортної системи, зокрема, Європейського інвестиційного банку, заявив віце-президент ЄІБ Вільгельм Молтерер (Wilhelm Molterer), відповідаючи на відповідне питання агентства "Інтерфакс-Україна" у Відні в четвер.

За його словами, в даний час з цього питання з Європейською комісією ще триває обговорення.

Реклама:

"У мене була особиста розмова з європейським комісаром Гюнтером Оттінгером. Він зацікавлений в нашій активності (по модернізації ГТС), але не тільки нашої, а й інших, наприклад, ЄБРР (Європейського банку реконструкції та розвитку). Але він вказав дуже чітко , що хоче знати, якою буде стратегія для газового сектора в Україні після модернізації газотранспортної системи. Як я зрозумів, це ключове питання комісара, він хоче знати про стратегію українського керівництва, як буде структурований газовий сектор", - передав зміст бесіди Молтерер.

За його словами, тільки після того, як Єврокомісія отримає відповідну інформацію, "буде можливо діяти в конкретних проектах".

"ЄІБ - частина цих переговорів, але рішення ще немає", - констатував він.

Раніше повідомлялося, що в кінці березня, європейський комісар з питань енергетики Оттінгер заявив, що міжнародні фінансові інституції будуть здатні прийняти рішення про інвестування в модернізацію української ГТС, зокрема, першого проекту, "найпізніше, в червні-липні цього року".

"У нас є хороший експертний аналіз (щодо модернізації ГТС), і зараз нам потрібно, Європейському банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, усім прийняти рішення. Ми домовилися про те, що так, ми хочемо прийти до вирішення найпізніше , в червні-липні цього року", - сказав він тоді після закінчення зустрічі в Брюсселі з міністром палива та енергетики України Юрієм Бойко.

За його словами, ця сума відповідає EUR300 млн, планованих на модернізацію ділянки Уренгой-Помари-Ужгород.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: