Працівники Facebook заплатять 4 мільярди доларів податків після IPO

Четвер, 10 травня 2012, 15:14

Співробітники Facebook будуть змушені заплатити в середньому по мільйону доларів податків після первинного публічного розміщення (IPO) найбільшої соціальної мережі в світі.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на CNNMoney.

За інформацією американського новинного сайту, 3,5 тис співробітникам соцмережі в цьому році доведеться виплатити 4 млрд доларів податків, що в середньому становить 1,1 мільйона доларів на людину.

Високі податкові виплати пов'язані з вибором Facebook певної схеми мотивації працівників - видачі акцій з обмеженнями (restricted stock units, RSU).

Реклама:

Співробітник, який отримав RSU, може реалізувати їх, тобто обміняти на акції, тільки після настання якої-небудь події, прописаної в документах заздалегідь (наприклад, IPO).

Facebook стала однією з перших технологічних компаній, що почала використовувати таку схему; більш традиційними в США є гранти на отримання акцій (stock grants) і опціони на викуп акцій (stock options), які дають право купити акції за первісною ціною після закінчення певного терміну.

Схема мотивації з RSU відрізняється особливостями оподаткування: працівники будуть змушені перетворити свої RSU в акції протягом чотирьох тижнів, через 5-6 місяців після IPO.

За цей місяць для реалізації RSU співробітників соцмережа випустить близько 277 млн акцій.

Американський податковий кодекс дозволяє розглядати RSU не як акції, а як звичайний дохід, оскільки за своєю суттю акції з обмеженнями є частиною компенсації.

В такому випадку співробітникам доведеться виплачувати податки як на федеральному рівні, так і на рівні штату Каліфорнія, що становитиме близько 45%.

В результаті після IPO працівники зіткнуться з необхідністю разової виплати мільйонів доларів податків.

Якщо компанія для мотивації видає працівникам гранти на отримання акцій і опціони на викуп акцій, податкові виплати можна мінімізувати, притримавши або відклавши обмін контрактів на цінні папери. У випадку з RSU так зробити не можна.

Facebook подала заявку на IPO 1 лютого 2012.

В ході розміщення акцій соцмережа має намір залучити близько п'яти мільярдів доларів. Одна акція в ході IPO буде коштувати від 28 до 35 доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: