У Мінфіні переконують: подорожчання ренти не вдарить по кишені гірників

Понеділок, 9 квітня 2012, 10:43 -

Ініціативи щодо збільшення ставок рентної плати за користування родовищами не завдадуть істотної шкоди видобувним підприємствам.

Про це ідеться у заяві Міністерства фінансів.

"Проектом закону "Про внесення змін до Податкового кодексу" зацікавленим центральним органам виконавчої влади винесене на обговорення підвищення ставки рентної плати тільки за ті обсяги природного газу, які реалізуються видобувними підприємствами не для задоволення потреб населення, а для комерційних цілей", - поінформували у Мінфіні.

"Зазначені зміни забезпечать рівні умови оподаткування природного газу для тих газовидобувних підприємств, які реалізують газ для потреб населення за регульованими державою цінами, і для підприємств, які реалізують видобутий газ за комерційними цінами, та не матимуть впливу на розмір тарифів на газ для населення", - наголошується у повідомленні.

Реклама:

При цьому, за даними Мінфіну, рентабельність видобутку газу внаслідок внесених змін залишиться високою (за експертною оцінкою на рівні 40%).

Також законопроектом передбачено змінити ставки плати за користування надрами.

"Чинним законодавством ці ставки встановлені в абсолютних та відносних величинах в залежності від виду корисних копалин. З урахуванням світової практики проектом запропоновано встановити всі ставки плати у відсотках від вартості видобутих корисних копалин, розмір яких не більше відповідних ставок, що діють у Російській Федерації. Так, наприклад, законопроектом запропоновано встановити ставки за видобуток залізної руди – 3,5% (у РФ діє ставка 4,8%), глинистих порід – 5 % (у РФ діє ставка 5,5%)", - поінформували у Мінфіні.

Встановлення відсоткових ставок плати за користування надрами, за інформацією міністерства, дозволить забезпечити відповідність надходжень цієї плати змінам ринкових цін на мінеральну сировину та уникнути щорічної процедури підготовки та прийняття проектів законів щодо індексації таких ставок.

"Водночас, із метою уникнення втрат бюджету, проектом передбачено встановити мінімальний розмір таких ставок, визначений на діючому рівні, що не призведе до збільшення податкового навантаження на видобувні підприємства", - наголошується у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: