Митниця відхрестилася від яхт і duty-free

Вівторок, 24 квітня 2012, 16:41

Питання про повернення магазинів безмитної торгівлі (duty-free), що можуть створюватися у Києві, та питання щодо тимчасового ввезення яхт громадянами-нерезидентами було ініціативою народних депутатів.

Про це повідомив "Економічній правді" директор департаменту організації митного контролю та оформлення, член колегії Держмитслужби Сергій Сьомка, прокоментувавши припущення авторів статті "Калетнік, Хомутиннік та Льовочкін переграли Януковича".

"Щодо припущення про повернення "Березок", а саме, магазинів безмитної торгівлі, що можуть створюватися у місті Києві, то внесення цього питання, як і щодо тимчасового ввезення яхт громадянами-нерезидентами, ніколи не вносилися до редакції кодексу Митною службою, а були ініціативою народних депутатів", - сказав Сьомка.

Нагадаємо, що на думку авторів "Економічної правди", відкриття в місті Києві спеціалізованого магазину безмитної торгівлі, призначеного для обслуговування членів дипломатичного персоналу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні та членів їх сімей, на практиці означатиме "створення колосального за можливостями каналу узаконеної контрабанди".

Реклама:

У своїй колонці голова Комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік виправдав цю норму Митного кодексу, зазначивши, що за даними МЗС, чимало країн світу мають спеціалізовані магазини безмитної торгівлі.

Також він виправдав і норму, яка стосувалася тимчасового ввозу яхт: "Справа в тому, що в усьому світі ввезення плавучих засобів регулюється окремими правилами, відмінними від тих, що застосовуються до інших товарів. Наприклад, в ЄС човни, що належать нерезидентам і зареєстровані за межами ЄС, можуть тимчасово ввозитися на митну територію союзу без сплати податків на строк до 18 місяців. Але митні органи можуть приймати рішення про продовження цього строку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: