Економіка Іспанії увійшла в рецесію

Вівторок, 17 квітня 2012, 20:08

ВВП Іспанії в першому кварталі 2012 року знову знизився після падіння на 0,3% в четвертому кварталі 2011 року.

Про це заявив глава центробанку країни Мігель Анхель Фернандес Ордонес, пише газета "Ведомости".

Точний показник Ордонес не назвав, але сказав, що падіння економічних темпів другий квартал поспіль негативно позначається на показниках безробіття і загострює побоювання щодо спроможності країни виконати зобов'язання щодо скорочення дефіциту бюджету до 5,3% ВВП з 8,5%.

"Ситуація екстраординарна. Невелике відновлення економіки, яке спостерігалося в середині минулого року, зійшло нанівець", - зазначив Ордонес.

Реклама:

На цьому тлі чиновник позитивно оцінив заходи ЄЦБ з уливання ліквідності у фінансову систему єврозони шляхом трирічних безлімітних аукціонів.

Побоювання за Іспанію посилилися в останні тижні, в тому числі через різке зростання прибутковості держоблігацій країни.

У вівторок Мінфін провів чергове розміщення на загальну суму 3,178 млрд євро. Прибутковість за річними векселями зросла до 2,62 з 1,42% в березні, а прибутковість за паперами із терміном погашення через 18 місяців склала 3,11% проти 1,71% в березні.

Країна наприкінці 2011 року вжила масштабні заходи економії із метою скорочення держборгу і дефіциту бюджету.

Зокрема, уряд країни зобов'язався у найближчі два роки підвищити податки, що повинно принести в казну додатково 6,2 млрд євро.

Крім того, було вирішено скоротити на 18% роздуті штати держустанов, а також витрати на їх утримання. Це дасть економію в 8,9 млрд євро.

Тим часом Міжнародний валютний фонд і багато експертів попереджали, що занадто старанне затягування пасків стане однією з причин скорочення економіки і може привести до рецесії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: