Засновники Google посилюють контроль над компанією

П'ятниця, 13 квітня 2012, 15:01

Google оголосив вчора про рекордний прибуток за підсумками I кварталу в 2,89 млрд доларів і про дроблення акцій, яке дозволить засновникам посилити контроль над компанією.

Дроблення пройде так: всі акціонери Google отримають на одну звичайну акцію ще одну акцію нового класу, яка не дає права голосу, передають "Ведомости".

Надалі ці папери будуть окремо розміщені на біржі Nasdaq.

Дроблення акцій Google було схвалено радою директорів компанії одноголосно.

Реклама:

Воно дозволить, за словами спів-засновника пошуковика Ларрі Пейджа, "законсервувати корпоративну структуру, яка до цих пір дозволяла Google зберегти фокусування на довгостроковому розвитку".

В майбутньому Google збирається в рамках опціонної програми давати співробітникам компанії саме привілейованими акціями.

Ця програма викликала вогонь критики на адресу засновників Google Пейджа і Сергія Бріна, яких експерти звинуватили в бажанні узурпувати владу над компанією.

Подібні дроблення були заборонені в США в середині 20-х років минулого століття, їх дозволили тільки у 1986 році.

Саме дроблення повинні схвалити акціонери компанії на річних зборах 21 червня.

Брін і Пейдж в листі акціонерам пояснюють, що в світі технологій іноді потрібні довгострокові інвестиції, які починають давати віддачу через багато років.

"Наприклад, було потрібно більше трьох років тільки для того, щоб відвантажити наш перший телефон на Android, а потім ще три роки, перш ніж операційна система досягла критичної маси, - пишуть Брін і Пейдж, - такі інвестиції не для людей зі слабкими нервами".

Вони вибрали вдалий момент для оголошення про дроблення акцій.

Виручка Google в I кварталі становила 10,65 млрд доларів - на 24% більше, ніж за аналогічний період минулого року, чистий прибуток виріс за той же час на 52% до 2,89 млрд доларів.

Фінансові показники Google виявилися кращими, ніж чекали аналітики.

Google оголосив фінансовий висновок вже після закриття торгів.

На торгах вчора котирування Google виросли на 2,4 долара.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: