Єврогрупа збільшила фінансовий захист єврозони до 800 мільярдів

П'ятниця, 30 березня 2012, 15:39

Єврогрупа вирішила збільшити розмір захисної системи єврозони в цілому приблизно до 800 мільярдів євро (1,06 трильйона доларів).

Про це йдеться в заяві міністрів фінансів єврозони, передає Reuters.

У цю суму ввійдуть 500 млрд євро нових грошей з Європейського механізму стабільності (ESM), 200 млрд євро, вже обіцяних Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) у рамках схвалених програм допомоги, 53 млрд у вигляді двосторонніх кредитів і 49 мільярдів, які залишилися після першої реакції блоку на кризу.

В разі екстреної необхідності протягом наступних 15 місяців, єврозона може підвищити загальну кредитоспроможність своїх двох фондів до 940 млрд євро з нинішніх 500 мільярдів.

Реклама:

Але це може статися тільки якщо протягом цього часу виникне потреба в новій програмі допомоги для якої-небудь країни єврозони, а новий постійний фонд - Європейський механізм стабільності не буде мати достатньо грошей для її фінансування.

Кредитоспроможність ESM, який почне працювати в липні, становитимен 500 мільярдів євро.

Межа для EFSF - 440 мільярдів євро, з яких 200 млрд вже направлені на фінансування Греції, Ірландії та Португалії.

Раніше сімнадцять країн зони євро вже погодилися застосувати правила збалансованого бюджету, намагаючись переконати ринки, що державні фінанси блоку будуть стабільними.

Вони також вирішили карати штрафами країни, що допускають надмірний дефіцит бюджету або мають великі дисбаланси економік.

Після того, як в лютому було досягнуто згоди з інвесторами про реструктуризацію грецького боргу, підвищення кількості коштів, які єврозона може виділяти країнам, що втратили доступ на ринки, - це одне з останніх засобів, за допомогою яких регулятори можуть зміцнити довіру інвесторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!