Болгарія передумала будувати АЕС

Четвер, 29 березня 2012, 09:47

Болгарія відмовилася від будівництва зусиллями російського держпідрядника двітисячімегаватної АЕС на користь спорудження нової електростанції на природному газі.

Про це заявив у середу ефірі державного радіо заступник міністра фінансів країни Владислав Горанов, повідомляє агентство Reuters.

"Болгарська АЕС у Белене не буде побудована. Замість неї буде газова електростанція", - сказав Горанов.

Найбідніша країна Євросоюзу уже витратила на АЕС у Белене, яка будується російським "Атомстройекспортом", 1,4 млрд левів (935 млн доларів) і витратить ще близько 100 млн євро.

Реклама:

За словами Горанова, уряд планує заплатити за вже зібраний тисячамегаватний ядерний реактор і постарається встановити його на єдиній АЕС в країні, в Козлодуї.

Як відомо, нова болгарська АЕС не змогла залучити серйозних іноземних інвесторів, після того як в 2009 році від фінансування відмовилася німецька RWE.

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов не раз повторював, що проект вартістю 8 млрд євро (10,6 млрд доларів) не отримає розвитку, якщо їм не зацікавляться західні інвестори.

Крім того, після ядерної катастрофи в Японії в березні 2011 року екологи і різні лобі посилили тиск на Софію з метою переконати відмовитися від проекту, який вона плекала з 2006 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!