Думка експерта: На валютних ОВДП з офертою Мінфін багато не заробить

Вівторок, 27 березня 2012, 14:34

Міністерство фінансів планує у квітні 2012 року випуск нового типу інструменту - валютних облігацій з офертою.

Термін обігу цього типу облігацій складе 1-3 роки. Купонні платежі за облігаціями будуть здійснюватися кожні 3 або 6 місяців, при цьому дати оферти, швидше за все, будуть збігатися з датами купонних платежів.

На думку начальника відділу аналізу фінансових ринків "ING Банку Україна" Олександра Печеріцина, нові умови випуску валютних облігацій можуть бути для інвесторів досить цікавими, оскільки середньострокові облігації фактично стають короткостроковими, і сприяють зниженню кредитних і процентних ризиків для інвесторів.

Крім того, відзначив він, нові облігації можуть виступити альтернативою банківським депозитам до запитання в іноземній валюті.

Реклама:

"Проте, ми вважаємо, що уряду вдасться лише незначно наростити обсяг доларових надходжень через обмежене число потенційних покупців валютних паперів", - зауважив експерт.

Він нагадав також, що рівень потенційного попиту також визначатиметься строком до першої дати оферти, оскільки певний число банків може бути зацікавлене в покупці облігацій із коротким терміном обігу (терміновістю кілька тижнів або місяців).

"Крім прагнення до збільшення обсягу надходжень, Мінфін, судячи з усього, також має намір знизити вартість запозичень, оскільки наявність оферти передбачає премію до ціни. Враховуючи, що вартість зовнішніх запозичень для України залишається високою, нові облігації можуть сприяти зниженню вартості залучених ресурсів", - прогнозує Печеріцин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!