"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада схвалила випуск ОВДП на 20 мільярдів для програми доступної іпотеки

Четвер, 29 квітня 2021, 17:55
 

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт №5308, яким на виконання програми "Доступної іпотеки" Державну іпотечну установу (ДІУ) приєднають до Української фінансової житлової компанії та випустять держоблігацій на 20 млрд грн. 

Про це повідомляється на сайті Ради.

Одним із завдань законопроєкту автори вказують створення необхідних умов для належної реалізації ініційованої президентом програми "Доступної іпотеки". Для цього ДІУ хочуть приєднати до створеного Мінфіном Укрфінжитла. 

Укрфінжитло забезпечує функціонування ринку іпотечного кредитування та впроваджує фінансово-кредитні механізми забезпечення українців житлом.

Реклама:

Водночас, з 2004 року діє Держіпотека, основним завданням якої визначено рефінансування іпотечних кредиторів (банків тощо), зокрема й за рахунок коштів, що надійшли від розміщення цінних паперів.

У пояснювальній записці зазначається, що ДІУ постраждала внаслідок банківської кризи 2014 – 2015 років, і з 2015 року "були практично призупинені операції з рефінансування іпотечних та надання фінансових кредитів".

Так, нардепи пропонують об’єднати ДІУ та Укрфінжитло. Для цього пропонується внести зміни до держбюджету та випустити облігації внутрішньої держпозики обсягом 20 мільярдів гривень. 

Згодом на випущені облігації у держвласність будуть придбані акції додаткової емісії "Укрфінжитла". У зв’язку з цим граничний обсяг держборгу, закладеного у бюджет на 2021 рік, хочуть збільшити на 20 мільярдів гривень.

Нагадаємо:

Верховна Рада на засіданні 13 квітня підтримала за основу законопроєкт 5308, яким на виконання програми "Доступної іпотеки" Державну іпотечну установу (ДІУ) приєднають до Української фінансової житлової компанії та випустять держоблігацій на 20 млрд грн. 

Прийняття законопроєкту № 5308 дозволить невдовзі видати близько 8 тис іпотечних кредитів на житло та передати 12 тис квартир у фінансовий лізинг, заявили в "Укрфінжило".

Читайте також: Чи доступна іпотека Зеленського? Як журналісти ЕП брали кредит під 7% і що з цього вийшло

Іпотека від Зеленського: як взяти кредит під 7% та які існують ризики

Іпотека не для всіх. Хто отримає житло від Зеленського під 5% за новою програмою

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: