Мінфін виведе на внутрішній ринок новий інструмент

П'ятниця, 23 березня 2012, 20:50

Міністерство фінансів планує у квітні 2012 року вивести на внутрішній ринок валютні облігації з офертою.

Про це заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук на міжнародній казначейській конференції в Києві у п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Найближчим часом ми запропонуємо ринку середньострокові папери у валюті з достроковим погашенням. Ми плануємо разом з купоном, який там буде - тримісячним або шестимісячним - надати право на пред'явлення до погашення", - сказала вона.

За її словами, термін обігу цінних паперів складе 1-3 роки.

Реклама:

"Якщо у вас ліквідність погіршується, то ви маєте право пред'явити (держоблігації) Мінфіну, і Мінфін в обов'язковому порядку погасить ці папери", - пояснила чиновниця переваги нового інструменту.

Директор департаменту Мінфіну зазначила, що українські банки тримають 8-10 млрд доларів на рахунках в закордонних банках під 1,5-3,8%.

"Нехай ми своїм заплатимо 3-5%", - припустила Пахачук.

За її словами, залучення валютних коштів на внутрішньому ринку необхідно продовжити, незважаючи на критику такого кроку з боку Міжнародного валютного фонду: на руках у населення і суб'єктів господарювання нині перебувають 40-50 млрд доларів, які доцільно повернути в легальну економіку.

"Будемо пропонувати для внутрішнього ринку папери, які будуть дійсно вам цікаві", - пообіцяла вона банківським дилерам.

Щодо зовнішніх запозичень чиновник повідомила, що Україна планує розміщення єврооблігацій за сприятливої ситуації.

"Ми вийдемо на зовнішні ринки з євробондів на 5-7 років. Якщо ставка буде вище 8%, краще зробити коротшим термін і не переплачувати", - сказала Пахачук.

"Кажуть - ринок для України закритий. Він не закритий. Він просто занадто дорогий для нас на сьогодні", - додала вона.

Директор департаменту Мінфіну також повідомила, що в 2012 році загальний обсяг погашення та обслуговування зовнішніх боргів, включаючи розрахунки з МВФ, становить 5,2 млрд доларів: уже проведене обслуговування на суму близько 1 млрд доларів, на казначейському рахунку акумульовані ще 1,2 млрд доларів, а решта 3 млрд доларів будуть залучатися на зовнішньому і внутрішньому ринку.

Характеризуючи структуру державних зобов'язань, вона повідомила, що усереднений термін обігу внутрішніх держоблігацій становить 3,4 року, а зовнішніх - 4,2 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: