Гривні пророкують м'яке повторення краху 2008 року

Четвер, 15 березня 2012, 12:38

Фахівці з економіки пророкують гіперінфляцію та все більше схиляються до думки, що 2012 рік стає дедалі більше схожим на кризовий 2008, коли національна валюта за кілька тижнів подешевшала на 40%.

Про це пише у четвер "Главред".

В МВФ також погіршили свій прогноз щодо гривні: замість очікуваного середньорічного значення курсу на 2012 рік на рівні 8,14 гривні за долар, Фонд заявив, що гривня подешевшає до 8,41. А на 2013 рік прогноз погіршений з 8,44 до 9,18 гривні за долар.

При цьому аналітики називають розрахунки експертів з МВФ навіть оптимістичними.

Реклама:

"Якщо Україна не домовиться з Росією про зниження ціни на газ і не домовиться з МВФ про кредит, то девальвації не уникнути. Але ми не говоримо про сценарій 2008 року, ми говоримо про більш м'який сценарії, це буде зниження курсу десь на 15% - до 9,5-10 гривень за долар", - відзначали в інвестиційній компанії Dragon Capital.

Зі свого боку уряд запевняє, як казали брати Гадюкіни, що "всьо чотко", бо є великі золотовалютні резерви та наближається Євро-2012, яке наповнить країну валютою і перекриє її дефіцит.

Однак ці "хороші карти" Кабміну б'ють інші "козирі" - країна за рік повинна віддати 4,5 млрд доларів зовнішніх боргів.

Чемпіонат з футболу Євро-2012 навряд чи матиме довгостроковий вплив на курс національної валюти, кажуть експерти, натомість після футболу Україну знову накриє безробіття - люди, задіяні в підготовці до Чемпіонату, можуть поповнити ряди безробітних.

А це додаткові соціальні виплати і чергове навантаження на економіку.

Фахівці вважають, що до Євро-2012 все буде стабільно, бо НБУ гаситиме проблему за рахунок посилення політики на фінансовому ринку.

Однак політика стримування негативно позначиться на розвитку української економіки.

"Чим довше Нацбанк буде намагатися утримати курс, тим гіршими будуть наслідки", - вважає фінансовий аналітик Ерік Найман.

На його думку, у другій половині 2012 року курс української валюти може досягти 8,8 гривні за долар.

Додати проблем країні можуть політична нестабільність і погіршення торгових відносин з Росією.

"Якщо всі ці складності захоплять Україну одночасно, курс може обвалитись до 12 гривень за долар, а потім знову підрости до 10 гривень", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Додатковим "якорем" для української економіки може стати роздуття соціальної частини бюджету, викликане упровадженням "соціальних ініціатив" Януковича.

Ця ситуація все більше нагадує 2008 рік, коли Нацбанк утримував гривню, окремі політики влаштовували перед президентськими виборами піар на роздачі вкладів та підвищення соціальних гарантій, в банках росли відсотки за депозитами у гривні, а уряд запевняв у стабільності національної валюти.

Всі ці запевнення закінчилися різким падінням гривні. За кілька тижнів вона впала по відношенню до іноземної валюти майже на 40%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: