ITGI хоче транспортувати до Європи середземноморський газ

Четвер, 15 березня 2012, 09:35

Проект ITGI (Інтерконнектор Туреччина-Греція-Італія) пропонує нову стратегію, яка передбачає транспортування середземноморського газу на європейські ринки.

Про це заявив голова грецької газової компанії DEPA Гаррі Сачініс, повідомляє портал "Українська енергетика".

DEPA спільно з італійською компанією Edison є акціонером проекту ITGI, який нещодавно був виключений консорціумом з розробки азербайджанського родовища Шах Деніз зі списку проектів, які розглядаються для експорту азербайджанського газу до європейських країн.

За словами Сачініса, сказаними під час CERA Week Energy Conference у Х’юстоні, проект ITGI може бути пов'язаний із перспективними запасами природного газу на узбережжі Кіпру та Ізраїлю.

Реклама:

Він наголосив, що ITGI - це не тільки маршрут трубопровода, а й інтегральна енергетична система, яка може бути легко використана для транспортування середземноморського газу з родовищ Левіафан та Тамар, а також інших нових проектів в Європу.

Він також сказав, що в цій системі може бути пов’язаний будь-який додатковий підводний трубопровід із Кіпру до Греції, а також термінали скрапленого природного газу у Греції.

За планами DEPA, 1100-кілометровий трубопровід може бути прокладений з Кіпру до Криту.

Він зможе транспортувати 8 млрд. кубометрів природного газу на рік.

Крит буде пов’язаний із материковою Грецією та інтегрований до грецької внутрішньої газової системи однією основною гілкою трубопроводу, що транспортуватиме газ до Італії через трубопровід Посейдон, який є морською частиною ITGI.

Інші обсяги газу будуть транспортуватися через IGB (Інтерконнектор Греція Болгарія) до Болгарії.

Водночас, експерти відзначають, що плани транспортувати середземноморський газ до Європи натикаються на кілька проблем, включаючи час, який необхідний для експлуатації всіх родовищ в Східному Середземномор’ї, та брак технологій для такої масштабної діяльності.

Більше того, проект розташований на території значного політичного ризику: прямо поруч із Сирією та Ліваном, а також не невеликій відстані від Туреччини, яка виступає категорично проти таких ініціатив.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: