У Фірташа говорять про ризики прийняття нового Митного кодексу

Понеділок, 12 березня 2012, 16:14 -

Федерація роботодавців України направила в Адміністрацію президента листа з застереженнями щодо ризиків прийняття нового Митного кодексу (реєстр. № 8130-д від 12.05.11 р.) в редакції, запропонованій комітетом ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

Про це йдеться у повідомленні Федерація роботодавців.

"Прийняття законопроекту в зазначеній редакції може призвести до порушення конституційних гарантій права власності, ускладнення митних процедур, недотримання взятих Україною міжнародних зобов’язань та збільшення корупційних ризиків, пов’язаних з діяльністю митної служби", - вважає заступник голови Федерації роботодавців Дмитро Олійник.

Федерація роботодавців підтримує позицію президента Януковича, яка була викладена ним у пропозиціях до Кодексу під час застосування вето, та вважає, що депутатські поправки не відповідають позиції глави держави.

Реклама:

Зокрема, Федерація вважає, що проект Кодексу не встановлює прозорого механізму визначення митної вартості товарів.

У проекті, по суті, не передбачено процедури консультацій та узгодження декларантом або уповноваженою ним особою митної вартості товарів у разі їхньої незгоди з рішенням митного органу про коригування заявленої митної вартості.

Крім того, проект передбачає необхідність письмового звернення декларанта до митного органу з проханням випустити товари, що декларуються, у вільний обіг під надання гарантій у разі незгоди з митною вартістю, визначеною митним органом.

Тоді як процедура надання гарантій має автоматично призводити до звільнення товарів.

Запропонована норма є абсурдною та такою, що містить підґрунтя для корупції.

Федерація роботодавців вважає, що у разі врахування викладених зауважень новий Митний кодекс має набрати чинності якомога швидше (наприклад, через один-два місяці після його прийняття), оскільки ситуація, що склалася сьогодні з розмитненням товарів, виконанням інших митних процедур є неприйнятною.

Якщо ж новий Митний кодекс буде прийнято в редакції, запропонованій профільним комітетом ВР, то Федерація роботодавців звертається з проханням розглянути питання щодо можливості повторного ветування закону президентом України.

Нагадаємо, що головою Федерації роботодавців України є олігарх, власник Group DF Дмитро Фірташ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: