Позичальникам дозволять "опускати" банки – експерт

Середа, 29 лютого 2012, 13:15

Українським позичальникам нададуть додаткові можливості для захисту від "кредитної кабали".

Такі новели передбачені проектом закону "Про споживче кредитування", що знаходиться на розгляді в парламенті, сказала старший юрист міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Юлія Яшенкова у коментарі "Реальній економіці".

Українські банки часто маніпулюють положеннями кредитних договорів для продажу більш дорогого кредитного продукту, відзначила вона.

"Фінустанови намагаються максимально завуалювати комісії та інші додаткові витрати споживачів, пов'язані з обслуговуванням кредитів. А, так звані, "штрафні санкції" за дострокове погашення або розірвання кредитного договору - для деяких банків норма", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Проте, завдяки законопроекту українські позичальники можуть отримати карт-бланш у відносинах з банками.

Для цього позичальнику необхідно буде довести, що надана йому на момент укладення кредитного договору інформація була неповною, і він не укладав би його на настільки невигідних для себе умовах.

При цьому позичальник звільняється від виплати відсотків по кредиту та інших платежів, пов'язаних з його обслуговуванням і погашенням.

Законопроект встановлює й інші положення, що відкривають для позичальників способи захисту від "кредитної кабали".

Серед них право позичальника укладати договори на додаткові і супутні послуги (при необхідності) у обраної ним особи.

Таким чином, фінансові установи не зможуть зобов'язувати позичальників користуватися послугами обраних ними більш дорогих нотаріусів, страхових компаній, оцінювачів.

Фінансовим установам також буде заборонено залучати послуги колекторських компаній для забезпечення повернення позик за кредитами на суму до 5 мінімальних заробітних плат.

Ще однією прогресивної новелою стане встановлення максимальних штрафних санкцій.

Так, фінустанови не зможуть встановлювати в кредитному договорі пеню в розмірі, що перевищує подвійну облікову ставку НБУ, яка на сьогоднішній день становить 15,5%. Загальний розмір неустойки не зможе перевищувати половини "тіла" кредиту.

"Таким чином, позичальник буде захищений від ситуації, в якій штрафні санкції по кредиту будуть в рази, а то і в десятки разів перевищувати суму заборгованості", - підкреслила Яшенкова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!