У США просять застосувати санкції до України через піратство

П'ятниця, 10 лютого 2012, 14:27

У зв'язку з високим рівнем піратства в Україні, на початку січня 2012 Міжнародний альянс інтелектуальної власності (International Intellectual Property Alliance - IIPA) звернувся до Торгової палати США з проханням зняти з України преференції безмитного ввозу окремих груп товарів.

У 2006 це коштувало Україні 75 млн доларів, передає AIN.UA з посиланням на текст звернення.

У 2012 році сума може зрости ще на 39 млн доларів (за експертними оцінками в 2010 році Україна отримала преференцій від США на 39 млн доларів, в 2008, коли була в списку країн з меншим рівнем піратства - на 105 млн доларів).

Рішення Торгової палати США буде залежати, зокрема від того, чи потрапить Україна в список особливої ​​уваги, який буде опублікований в середині лютого 2012 року.

Реклама:

За даними "Агентства інтернет прав", Україна попередньо внесена до цього списку.

В 2011 році Україна вже була в списку особливої ​​уваги IIPA, але тоді Торгова палата не прийняла ніяких санкцій.

В цей раз, ризик втратити преференцій безмитного ввезення набагато вище, вважає представник IIPA Ерік Шварц.

"Рівень піратства в Україні надзвичайно високий, найвищий в Європі і закривати на це очі більше немає можливості. Зараз міжнародні зусилля спрямовані на зниження числа контрафактної продукції в світовій економіці і Україна або включається в цей процес або проти неї висуваються торгові санкції", - говорить він.

На думку IIPA, основною перешкодою для ефективної боротьби проти інтернет-піратства є закон "Про телекомунікації" (стаття 40, пункт 4 "Про відповідальність операторів"), де говориться, що інтернет-провайдери "не несуть відповідальності за зміст інформації, переданої через свої мережі", стаття 38 говорить, що провайдери можуть відключити кінцевих користувачів від інтернету, або заблокувати доступ до сайтів, тільки з постановою суду.

Нагадаємо, на початку лютого 2012 року, у Верховній раді був зареєстрований законопроект, який забороняє правоохоронним органам вилучати спірний контент з інтернет-сайтів та припиняти їхню роботу без відповідного рішення суду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: