Кремль знову заманює Україну в Митний союз дешевим газом

Середа, 1 лютого 2012, 16:16

Україна може мати таку ж ціну на газ, як у Росії, якщо вступить до Митного союзу.

Про це заявив голова комітету Держдуми РФ з енергетики Іван Грачов, передають "Риа новости".

"В ідеалі ціна (на газ) для України могла б бути така ж, як у Росії, якщо Україна приєднається до Митного союзу", - сказав Грачов під час телемосту "Москва-Київ".

Грачов також зазначив, що він є прихильником створення тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС).

Реклама:

"Я завжди був прихильником, навіть коли в нашій країні це було не модно, вирішити цю проблему спільно з Європою, або з Німеччиною. Щоб проблема не політизувалася, а результат транспортування (газу) був завжди гарантований", - сказав він, додавши, що в разі створення двостороннього (України і РФ) консорціуму залишаються ризики, коли можливі зміни державної політики можуть призвести до повторення "газової кризи".

Нагадаэмо, Київ веде з Москвою тривалі переговори про зниження ціни на газ, однак поки вони не увінчалися успіхом.

Росія в обмін на зниження ціни хоче отримати доступ до управління українською газотранспортною системою.

Обидві сторони не виключають, що в результаті переговорів може бути створений консорціум з управління українською ГТС, однак формат такого консорціуму поки не визначений.

Москва запрошує Київ до Митного союзу.

В кінці січня 2012 президент України Янукович заявив, що можливість вступу України до Митного союзу буде залежати від результатів роботи цього об'єднання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!