Українські борги у 2012 році сягнуть близько 65 мільярдів доларів - експерт

Четвер, 5 січня 2012, 17:49

Для України вихід на міжнародні ринки капіталу у 2012 році буде або ускладнений, або й неможливий.

Про це заявив директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, передає "Дело".

Борги, за приблизними підрахунками експерта, сягнуть близько 65 мільярдів доларів або 40% ВВП.

"Влітку 2011 року ми продавали наші 30-річні облігації, євробонди за ставкою 6,25%. Це був прорив. Просто або завдяки щасливому випадку, або за неймовірного стратегічного мислення уряду ці бонди розмістили влітку і вдалося оптимізувати дефіцит", - сказав Устенко.

Реклама:

Він нагадав, що вже взимку Іспанія та Італія змушені позичати під 7%. У 2012 році Україна позичатиме під 11,5%, підрахував експерт.

"Уряд України потрапляє в пастку: з одного боку треба обмежити дефіцит держбюджету, щоб не допустити різкого нарощування боргів. Українські борги - це, грубо кажучи, 40% ВВП. Нарощувати їх далі явно небезпечно, а по-друге, незрозуміло, яким чином їх можна буде потім профінансувати", - сказав він.

Устенко наголосив, що іноземні ринки для уряду закриті, на внутрішніх ринках стиснута ліквідність: НБУ продовжує і, схоже, буде продовжувати проводити жорстку політику із стиснення ліквідності.

"Загнані в глухий кут", - прокоментував експерт ситуацію, в якій опинився уряд в 2012 році. Устенко сказав, що дефіцит бюджету немає чим профінансувати ні на внутрішньому, ні на зовнішньому ринку, а скоротити його складно, бо на 2012 рік припадає пік політичного циклу.

Міжнародний фонд Блейзера створений в 2001 році за участю американської приватної інвестиційної компанії SigmaBleyzer і займається дослідженням економіки України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: