Видобувати сланцевий газ в Україні хочуть 6 компаній

Середа, 25 січня 2012, 14:36

В 2011 році Держгеонадра принесла держбюджету близько 380 млн гривень при плані в 260 млн гривень.

Про це в інтерв`ю виданню "Дело" заявив глава відомства Єдуард Ставицький.

"Ми значно спростили роботу з надрокористувачами, ввівши принцип єдиного вікна. Навели лад з коефіцієнтами - збільшили плату за користування надрами. Сукупність цих заходів призвела до того, що, показник 2011 року менше, порівняно з 2010 роком, майже на 30%, а відрахування до бюджету збільшилися майже на 40%", - сказав Ставицький.

За його словами, успіхом 2011 року можна назвати підготовку до конкурсу на розробку Олеської і Юзівської площ (видобуток так званого сланцевого газу), який відбудеться наприкінці березня 2012 року.

Реклама:

"Ймовірні претенденти на Олеську площу - Chevron, Eni, ExxonMobil, а також "Укрнафта", НАК "Нафтогаз України". Визначено, що оператором цієї площі буде НАК "Надра України". До Юзівської площі інтерес проявляють Shell, ExxonMobil, Eni, "Укрнафта", Chevron", - зазначив глава відомства.

За попередньою оцінкою геологів, зауважив Ставицький, мінімальні запаси Юзівської площі становлять близько 2 трлн куб. м. природного газу, а запаси Олеської площі коливаються - від 800 млрд куб. м. до 1,5 трлн куб. м. газу.

"В розвідку Олеської площі протягом 1,5-2 років необхідно вкласти 150-200 млн доларів, а у Юзівську площу доведеться вкласти 250-300 млн доларів. Це тільки розвідка. А потім - будівництво комунікацій, підготовка площ до експлуатації, установка виробничих свердловин, захист запасів і запуск промислової розробки", - заявив глава Держгеонадри.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: