МВФ закликав Європу зміцнити стабфонд

Понеділок, 23 січня 2012, 17:24

Глава МВФ закликала європейські уряди збільшити розмір антикризового фонду і подумати про те, як розділити фінансові ризики для протистояння борговій кризі, включаючи випуск єдиних облігацій єврозони.

Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, виступаючи у Німецькому товаристві зовнішньої політики в Берліні, передає Reuters.

За її словами, світову економіку чекає "визначальний момент", який вимагає швидких, спільних дій.

Для відповіді на цей виклик Лагард закликала найбільші країни підтримати зміцнення міжнародного кредитора, щоб заповнити діру у глобальному фінансуванні, яку МВФ оцінює в 1 трильйон доларів на найближчі роки.

Реклама:

"Чим довше ми будемо чекати, тим гірше. Єдине рішення - рухатися вперед разом", - сказала Лагард.

"Ми всі повинні зрозуміти, що це - визначальний момент. Справа не в тому, що треба рятувати якусь одну країну або регіон. Рятувати потрібно весь світ від падіння по низхідній економічної спіралі", - наголосила Лагард.

Вона сказала, що МВФ хоче підвищити свою кредитоспроможність до 500 мільярдів доларів, у тому числі за рахунок грошей, вже обіцяних Європою.

Учасники єврозони погодилися дати МВФ майже 200 мільярдів доларів.

Такі країни, як США, Канада, Китай і Японія, закликають Європу більше покладатися на свої кошти.

"Я переконана, що нам потрібно збільшити кредитоспроможність фонду", - сказала Лагард.

МВФ брав участь у фінансовій підтримці ряду країн єврозони останні два роки, але враховуючи, що тепер під загрозою боргових проблем опинилися великі економіки, такі як Італія та Іспанія, кредитор хоче збільшити антикризові ресурси, які на сьогоднішній день оцінюються приблизно в 380 мільярдів доларів.

Лагард також закликала лідерів Європи додати до договору про бюджетну дисципліну, погодженого минулого місяця, якусь форму поділу ризиків і припустила як можливий сценарій - випуск єдиних облігацій єврозони і створення фонду погашення боргів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!