Улітку Нацбанк почне позбуватися "золотої" залежності

Понеділок, 23 січня 2012, 12:32

Національний банк України спільно з Державною службою геології і надр у 2012 році, орієнтовно з літа, почне промисловий видобуток українського золота.

Про це розповів глава Держгеонадр Едуард Ставицький в інтерв'ю газеті "Дело".

"НБУ в минулому році було передане геологічне підприємство із шістьма ліцензіями на видобуток золота - "Північгеологія". На двох найбільш перспективних родовищах - це Клінцовська ділянка Кіровоградської області - з літа почнуться геологічні і промислові роботи по витяганню золота", - сказав він.

За словами Ставицького, фінансувати всі роботи на родовищах і розпоряджатися видобутим золотом буде Нацбанк.

Реклама:

Запаси золота в Україну, за оцінками глави Держгеонадр, становлять близько 2,5-3 тис. тонн.

"Це родовища в Карпатах - близько 400 тонн, Великий Донбас близько 500 тонн, ресурс Кіровоградської, Дніпропетровської, Крим", - повідомив він.

На думку Ставицького, Україна може вийти на видобуток 1 тонни золота на рік протягом 3-5 років.

"Сьогодні все золото ми закуповуємо - на рік близько 5 тонн. Ми могли б на третину скоротити імпортну складову", - вважає він.

Як відомо, спроби почати добувати золото в Україну робилися і раніше - в 1990-х роках. У 1999 році на Мужіївському родовищі в Закарпатській області навіть був відлитий перший злиток.

Однак надалі виробництво було припинене через його нерентабельність, і до 2003 року видобуток золота в Україні був повністю припинений.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: