Чиновники "закопали" гроші на земельну реформу

Понеділок, 16 січня 2012, 14:11

Колегія Рахункової палати розглянула питання щодо стану виконання проекту "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру".

Про це йдеться у повідомленні Рахункової палати.

Фінансування здійснюється за рахунок коштів позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

"Колегія в черговий раз зробила висновок, що позика у визначених обсягах не використана, мета проекту ще не досягнута", - говориться у повідомленні.

Реклама:

Залучення позики здійснювалося для забезпечення безоплатної видачі державних актів на право власності на землю взамін сертифікатів на земельну частку (пай) і розвитку системи кадастру.

Проте, за даними аудиторів, через незадовільне законодавче та організаційне забезпечення, за роки свого втілення (з 2004 року) проект зазнавав неодноразової реструктуризації.

"Суму запозичення шляхом внесення змін до угоди про позику було зменшено більш ніж удвічі (з 195 до 89 млн доларів). Мету реалізації проекту також змінено. Комплексний підхід до створення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно втрачено", - сказано у повідомленні.

Наразі обмін сертифікатів на державні акти на право власності на землю практично завершується.

Проте, за інформацією Рахункової палати, переважно цю роботу здійснено коштом людей, власників сертифікатів, або за рахунок тих суб'єктів господарювання, які орендують ці земельні ділянки, тоді як у рамках реалізації проекту лише 7,6% від загальної кількості власників сертифікатів скористалися правом на безкоштовне отримання державного акта.

Темпи реалізації заходів проекту не виключають ризиків невиконання в термін, визначений угодою про позику (до 1 липня 2012 року), створення єдиної інформаційної системи Державного земельного кадастру.

При цьому ризики невиконання угод, укладених у рамках проекту, та невикористання залишку коштів позики зростають.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: