S&P каже, що ЄС не справляється з борговою кризою

Субота, 14 січня 2012, 16:07

В офіційній заяві агентства Standard & Poor's, що знизило кредитні рейтинги дев'яти країн єврозони, сказано, що дії, які вживаються керівництвом ЄС щодо врегулювання боргової кризи в єврозоні, недостатні.

"Наше рішення про зміну рейтингів, головним чином, пов'язано з тим, що ініціативи, які вживаються в останні тижні європейськими політиками, можуть бути недостатні для повноцінного вирішення наявних системних проблем в єврозоні", - сказано в повідомленні, передають "Українські новини".

На думку аналітиків Standard & Poor's, ці проблеми включають в себе погіршення умов кредитування, зростання дохідності за борговими зобов'язаннями зростаючого числа країн єврозони, погіршення перспектив економічного зростання, а також суперечку, що продовжується, між європейськими політиками з питання про підходи до вирішення цих проблем.

Фахівці агентства вважають, що угода, досягнута владою Євросоюзу на саміті 9 грудня 2011 року в Брюсселі, не є достатньою для повноцінного вирішення фінансових проблем.

Реклама:

"У ній не передбачені необхідні додаткові ресурси і операційна гнучкість для посилення програм європейської фінансової допомоги та надання підтримки європейським країнам, які опинилися під підвищеним тиском ринків", - йдеться в заяві.

За оцінками Standard & Poor's, "реформи, засновані лише на суворому регулювання бюджетних видатків, призведуть тільки до негативнго результату: зниження споживчих доходів і зростаюче безробіття викличуть скорочення податкових надходжень".

Аналітики агентства також вважають, що низка країн єврозони найближчим часом можуть зіткнутися зі зростанням вартості залучення позикових коштів.

У той же час, вони зазначають ефективність роботи монетарної влади єврозони.

"Європейський центральний банк знизив заставні вимоги для надання фінансування і опустив до історичного мінімуму ключову ставку. Що, на наш погляд, більш важливо, банк взяв участь у скупці активів фінансових інститутів, полегшивши в середньостроковій перспективі залучення коштів банками", - зазначає Standard & Poor's.

Основні причини, через які агентство може прийняти рішення про подальше зниження рейтингів країн єврозони, пов'язані з можливістю подальшого погіршення бюджетної ситуації в цих країнах внаслідок погіршення макроекономічної ситуації і появи додаткових проблем у залученні державами позикових коштів.

Разом з тим, в агентстві Standard&Poor's зазначають, що навіть з урахуванням нинішнього зниження кредитні рейтинги більшості країн єврозони перебувають на порівняно високому рівні - тільки Португалія, Кіпр і Греція мають рейтинг нижче інвестиційного рівня.

Нагадаємо, агентство Standard&Poor's офіційно оголосило про зниження суверенних кредитних рейтингів дев'яти країн єврозони.

На два рівні знижені рейтинги Італії, Іспанії, Португалії та Кіпру, на один - Франції, Австрії, Мальти, Словаччини та Словенії.

У свою чергу, єврокомісар з економічної та фінансової політики Оллі Рен назвав дії рейтингового агентства помилковими.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!