Думка експерта: Уряд позичає валюту всередині країни від безвиході

Вівторок, 27 грудня 2011, 15:57

Уряд України вочевидь від безвиході пішов на досить ризикований крок, почавши залучати валюту на місцевому ринку.

Таку думку в коментарі "Економічній правді" висловив аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

"Сама ідея випуску валютних ОВДП досить ризикована з точки зору економічної теорії. Взагалі держава має якнайбільше залучати у національній валюті, тоді валютний ринок залишається збалансованим й загрози для стабільності фінансової системи немає", - вважає експерт.

Зрозуміло, продовжив Іванець, що основним фактором, що призвів до цього стала фінансова криза у Європі, що позбавила Мінфін України можливості залучати дешеві ресурси за кордоном.

Реклама:

"У той самий час населення України продовжує тримати накопичення переважно у валюті, а оскільки довіра до банків зросла, то значна частина цих запозичень лежить на рахунках у банків. Саме на ці гроші й націлений уряд", - наголосив співрозмовник.

За його словами, залучення валютних ресурсів має одну проблему – у разі девальвації національної валюти, вартість боргів суттєво зростає. "А враховуючи, що рівень поточного боргу знаходиться майже на межі, то девальвація гривні навіть на 10% може призвести країну до дефолту", - вважає Іванець.

З іншого боку, додав він, ризики девальвації суттєві. "Якщо раніше на гривню давили лише споживчі настрої, то останні місяці стрімко зріс торговий дефіцит, а з ним і дефіцит платіжного балансу, що створює об’єктивні ризики знецінення гривні", - підкреслив експерт.

Ринок проігнорував валютні облігації уряду

"Найгірше, що немає якоїсь чіткої перспективи подолання поточних проблем. Якщо раніше були сподівання на зниження ціни на газ та швидку домовленість з МВФ, то тепер ми бачимо, що існують суттєві перепони на шляху вирішення цих питань. А при ціні на газ 400 доларів за тисячу кубометрів торговий дефіцит у 2012 році буде ще більший, ніж у цьому. Відповідно, тиск на гривню буде посилюватись", - сказав Іванець.

Вся ця картина призвела до того, що попит на валютні ОВДП наче і є, але все ж банки розуміють, що уряд грається з вогнем і що навіть невеликі проблеми можуть призвести до дефолту, - додав експерт.

На його думку, в результаті Мінфіну доводиться навіть тиснути на банки, майже змушувати їх купувати ці папери. "Така політика дозволяє справлятися з поточними проблемами, зокрема Україна успішно погасила 600 млн доларів за єврооблігаціями у грудні, в першу чергу як раз завдяки валютним ОВДП, за якими було залучено напередодні понад 300 млн доларів", - підкреслив Іванець.

"У 2012 році, ми вважаємо, уряд продовжить практику валютних ОВДП, оскільки інших ефективних шляхів залучення капіталу у нього не залишилось. А взагалі необхідно відновлювати довіру до національної валюти, інакше рано чи пізно країну таки спіткає дефолт", - резюмував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!