Україна експортувала перші 4 тисячі тонн цукру

П'ятниця, 16 грудня 2011, 20:35

З початку 2011/12 маркетингового року з України експортовано близько 4 тис. тонн бурякового цукру.

Хоча в порівнянні з нинішнім виробництвом цей обсяг є незначним, цей показник є безпрецедентним рекордом за останні роки і в десяток разів більше минулорічного, коли обсяги експорту склали всього 0,3 тис. тонн, пише газета "Дело".

Сьогодні українські компанії постачають цукор на ринки Грузії і Словаччини.

Хоча обсяги постачань у ці країни склали лише відповідно 3 тис. і 1 тис. тонн, такий результат можна вважати позитивним, враховуючи відсутність досвіду експортних операцій з цукром протягом останніх років, відзначає видання.

Реклама:

"У поточних умовах профіцитного внутрішнього ринку цукру, запорукою рентабельного розвитку галузі є постійне відкриття нових ринків збуту. Інакше висока рентабельність і швидкі темпи розвитку попередніх років залишаться історією і бурякоцукрова галузь знову увійде в період стагнації", - коментує експерт з аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.

Також, в процесі відкриття експортних можливостей ключову роль відіграє держава, тому що ринки цукру в більшості країн світу максимально зарегульовані.

Разом з тим, експерти УКАБ зазначають, що на світовому ринку умови для реалізації українського цукру залишаються несприятливими.

Зокрема, світові ціни на білий цукор і цукор-сирець знизилися протягом останніх чотирьох місяців на 26% до 598 і 502 доларів за тонну відповідно.

Така ж тенденція відбувається на вітчизняному ринку, де оптові ціни на буряковий цукор знизилися до найнижчого рівня за останні два роки - 5500 гривень за тонну.

За попередніми розрахунками УКАБ в 2011/12 маркетинговому році буде вироблено близько 2,31 млн. т бурякового цукру, що є рекордним показником за останнє п'ятиріччя і на 53% більше в порівнянні з попереднім роком.

Водночас, рентабельність вирощування цукрових буряків зменшиться в порівнянні з 2010/11 маркетинговим роком більш ніж удвічі і складе близько 7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: