Тiгiпко візьметься за Кiпр і Люксембург

П'ятниця, 16 грудня 2011, 16:45

Рiвень податкiв, якi сплачують українськi пiдприємства при роботi із зонами низького оподаткування ("м'якi" офшори), потрiбно пiдвищити до справедливого рівня.

Про це заявив вiце-прем'єр - мiнiстр соцiальної полiтики Сергiй Тiгiпко в iнтерв'ю агентству "Iнтерфакс-Україна".

"Ми починаємо обговорювати законодавство, яке регулюватиме роботу із зонами, якi юридично не можна назвати офшорними, але якi мають значно нижчий рiвень податкiв, нiж в Українi", - повiдомив вiн.

"Вiдразу можу сказати, що не ідеться про забороннi заходи, ідеться про справедливi податки, якi потрiбно буде заплатити", - пояснив вiце-прем'єр.

Реклама:

Вiн уточнив, що ідеться про такi країни, як Кiпр, Люксембург, деякi кантони Швейцарiї.

"Я добре розумiю, що багато наших бiзнесменiв, якi працюють сьогоднi з Кiпром, турбуються, насамперед, про захист прав власностi: там дуже сильна реєстрацiя та захист прав власностi, англiйське право - тому там зручно здiйснювати операцiї, весь свiт працює через цi зони. Але весь свiт намагається, щоб цi органiзацiї заплатили податки приблизно такi самi, як у їхнiй основнiй країнi", - зазначив Тiгiпко.

За його словами, мiжнародна договiрна база України не мiстить перешкод для ухвалення такого закону.

"Нам не треба буде нi з ким нiчого погоджувати, якщо рiшення ухвалить Верховна рада, - це наша справа, України", - сказав вiн.

Коментуючи вже пiдготовленi законопроекти про введення податку на багатство та збору при операцiях із офшорними зонами, вiце-прем'єр висловив упевненiсть, що рано чи пiзно парламент їх ухвалить.

"Менi кажуть, що нiколи парламент за це не проголосує. Але я впевнений, що такi рiшення готувати потрiбно", - сказав Тiгiпко.

Вiце-прем'єр наполягає, що в нинiшнiй ситуацiї потрiбно робити "необхiднi в кризовiй ситуацiї кроки".

"Я вважаю, треба вводити податок на багатство. Цей законопроект уже розглядають профiльнi мiнiстерства та вiдомства, й найближчим часом його буде внесено на розгляд до Кабiнету Мiнiстрiв України", - наголосив вiн.

За словами Тiгiпка, пiсля ухвалення цього законопроекту можна очiкувати надходжень до Пенсiйного фонду України в розмiрi 800 млн грн. щорiчно.

"Крiм того, я сподiваюся, що ми найближчим часом внесемо законодавство щодо офшорiв, що дасть нам змогу залучити до Пенсiйного фонду додатково 3 млрд грн.", - сказав вiн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: