Лагард пригрозила світові новою Великою депресією

П'ятниця, 16 грудня 2011, 16:28

Світ ризикує скотитися в кризу, аналогічний Великої депресії 1930-х рр., якщо всі країни не зуміють подолати розбіжності і спільно шукати вихід з важкої фінансової ситуації в Європі.

Про це заявила директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, виступаючи в держдепартаменті США, пише газета "Ведомости".

За її словами, якщо уряди не об'єднають зусилля, на них чекає відкат назад, зростання протекціонізму й ізоляція.

"Це саме те, що сталося в 30-ті, і це зовсім не те, до чого хотілося б прагнути", - наголосила Лагард.

Реклама:

Як відомо, лідери країн єврозони не тільки не можуть вже більше півтора року домовитися про заходи, які запобігли б поширенню боргової кризи, - в останні дні зросла напруженість у відносинах між країнами Старого Світу.

На саміті 9 грудня Великобританія і низка інших країн Євросоюзу відмовилися брати участь у фіскальному союзі, який запропонували канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі.

А у четвер голова Банку Франції Крістіан Нуайє, кажучи, що можливе зниження кредитного рейтингу Франції невиправдане з точки зору фундаментальних економічних показників, заявив: якщо агенства і почнуть знижувати рейтинги, то спочатку вони повинні позбавити рейтингу "ААА" Великобританію, у якої "більший бюджетний дефіцит, більший борг, вища інфляція, нижчі темпи зростання, ніж у нас, а кредитування скорочується".

Рейтингові агентства чомусь не звертають уваги на високий борг і бюджетний дефіцит Великобританії, додав пізніше прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон.

Крім того, Китай ввів мита на імпортовані з США автомобілі з об'ємом двигуна більше 2,5 л, звинувативши США в демпінгу і наданні субсидій своїм автовиробникам.

США, у свою чергу, теж звинувачують Китай у субсидуванні автопромисловості шляхом надання дешевих кредитів.

Тим часом, за оцінками Лагард, перспективи для світової економіки "аж ніяк не рожеві, а досить похмурі".

Від кризи не застраховані ні потужні економіки, ні середні, ні бідні країни, ні ті, що розвиваються, сказала вона.

Тому цю кризу не можна побороти зусиллями тільки якоїсь одної групи країн, а тільки якщо всі країни всіх категорій будуть діяти спільно, вважає Лагард.

Ситуація в Європі підтверджує її точку зору, зазначає вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: