Підприємці розповіли Азарову, як понижувати соцвнески

Середа, 5 жовтня 2011, 09:05

Рада підприємців при Кабміні запропонувала знизити в 2012 році єдиний соціальний внесок (ЄСВ) для малого та середнього бізнесу з теперішніх 37,5% до 20% фонду оплати праці.

Як зазначає керівник секретаріату Ради підприємців Андрій Забловський, у Пенсійному фонді вже заявили: це призведе до скорочення відрахувань до соціальних фондів на 2,5 мільярда гривень, повідомляє "Комерсант-Україна".

Підприємці зазначають, що таке зниження дозволить знизити безробіття, а також вивести ринок праці і зарплати "з тіні".

За середньої зарплаті в дві тисячі гривень і ставкою ЄСВ в 20% відрахування "єдинників" сягнуть 4,8 мільярда гривень, а при зростанні середньої зарплати до трьох тисяч гривень надходження від внеску збільшаться на 2,4мільярда гривень

"Ми будемо переконувати уряд на підставі наших прогнозів", - обіцяє Забловський. Наступний раунд переговорів соціальних партнерів відбудеться через два тижні.

Реклама:

У Міністерстві соцполітики від коментарів відмовилися, а представник Мінекономрозвитку в дав зрозуміти, що в держбюджеті на 2012 рік коштів на покриття дефіциту соцфондів немає, розповів заступник керівника управління з питань соціального діалогу та соціального страхування Федерації профспілок Олександр Леонов.

На думку представників Федерації роботодавців України (ФРУ), не варто зосереджуватися тільки на малому підприємництві.

"Ми б хотіли звернути увагу на бюджетоутворюючі підприємства і галузі, наприклад, важку промисловість. Але ми розуміємо, що в наступному році це зробити неможливо", - говорить директор департаменту розвитку соціального страхування ФРУ Юрій Кузовий.

При зниженні ставки ОСВ для всіх роботодавців необхідно також розподілити відповідальність за сплату соцвнесків між ними та найманими працівниками.

Європейський досвід показує розподіл 50/50, а в Україну зараз співробітник сплачує до соцфондів 3,6% зарплати, роботодавець - від 36,7% до 49,7%.

"Потрібно досягати солідарного і паритетної участі у формуванні гарантій соціального страхування. Тільки відрахування до фонду з тимчасової втрати працездатності повинні проводити підприємства", - додає Кузовий.

На думку завідуючої відділом соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна, представники малого бізнесу платять небагато, що несумірно з тими сумами, які вони будуть отримувати після виходу на пенсію.

Вона вважає, що навантаження на фонд оплати праці треба знижувати, але тільки з паралельним збільшенням навантаження на споживання, щоб компенсувати брак коштів.

"Ми повинні підвищувати акцизи, вводити податок на розкіш, прогресивну шкалу податку на доходи фізосіб. А можемо не знижувати ставку, а лише розподілити відповідальність між роботодавцем та працівником, але в цьому випадку неможливо проконтролювати правильність підвищення зарплат", - зазначає Піщуліна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: