Ще одна європейська компанія отримала від "Газпрому" знижку

П'ятниця, 28 жовтня 2011, 09:24

Німецька VNG AG домоглася від "Газпрому" знижку на ціну на газ.

За даними агентства "Інтерфакс", торік VNG купувала російський газ по 286 доларів за тисячу кубометрів, а тепер вона знизилася, хоча наскільки, не уточнюється.

Німеччина - найбільший експортний ринок "Газпрому" в Європі - 34 мільярди кубометрів газу в 2010 році, і, незважаючи на те що VNG є не найбільшим споживачем "Газпрому", монополія навіть намагалася раніше отримати над VNG контроль, пише "Комерсант Україна".

VNG - фактично монополіст на ринку Східної Німеччини, який володіє мережею газопроводів протяжністю близько 7 тисяч км і пропускною здатністю 2,3 мільярда кубометрів газу на рік, а також чотирма ПСГ.

Реклама:

Однак частка "Газпрому" в VNG не перевищує сьогодні 10,5% акцій, 48% акцій - у німецького комунального холдингу EWE.

Те, що VNG домагалася від "Газпрому" зниження ціни на газ, не дивно, каже Віталій Крюков з "ІФД-Капіталу", "тому що цього вимагають абсолютно всі споживачі "Газпрому" в Європі".

Всі вони не згодні з прив'язкою ціни газу до вартості нафти, нагадує аналітик, а також наполягають на введенні в контракти спотової складової, адже газ на спотовому ринку зараз коштує приблизно на 100 доларів дешевше, ніж трубопровідний.

Основні клієнти "Газпрому" в Німеччині - E. ON Ruhrgas і Wingas - домоглися перегляду контрактів з "Газпромом" ще на початку 2010 року, спотова складова в їх контрактах - 16%.

Експерти вже неодноразово критикували "Газпром" за небажання йти на перегляд контрактних формул з клієнтами в Європі: виручка монополії на експорті зростає, але частка ринку в Європі падає.

Клієнти "Газпрому" або вже запускали арбітражні процедури через цінові суперечки, або загрожували "Газпрому" подібними розглядами.

Незважаючи на це, не тільки сам "Газпром", але й російська влада не раз заявляла, що відмовлятися від прив'язки вартості газу до нафтових котирувань не хоче.

Арбітражні розгляди "Газпром" не лякають - неофіційно в монополії завжди давали зрозуміти, що вони тривають іноді більше року, а рішення суду по конкретній справі ніколи не є прецедентом для аналогічних справ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: