Уряд хоче перетворити "Укрзалізницю" на акціонерну компанію

Середа, 26 жовтня 2011, 11:15

Уряд запропонував парламенту створити державну залізничну акціонерну компанію на базі "Укрзалізниці", із закріпленням у державній власності 100 відсотків акцій нової компанії.

Про це йдеться в переданому на розгляд парламенту законопроекті, повідомляє Reuters.

"Укрзалізниця", що входить в сферу управління Міністерства транспорту, залишається однією з найбільших державних господарських структур, яка не пройшла акціонування.

Раніше керівництво "Укрзалізниці" говорило, що акціонування має стати першим кроком на шляху оптимізації структури компанії і вичленування з неї непрофільних активів.

Реклама:

У проекті закону говориться, що однією з цілей є формування декількох вертикально інтегрованих структур в сферах пасажирських і вантажних перевезень, обслуговування залізничної інфраструктури, ремонту рухомого складу.

Відповідно до законопроекту, в статутний капітал створюваної компанії вноситься майно залізничного транспорту загального користування, 100 відсотків акцій підприємств з ремонту рухомого складу, право користування земельними ділянками "Укрзалізниці", магістральні залізничні лінії, станції, енергопідстанції та інше профільне майно.

Проект закону забороняє відчуження акцій створюваної компанії: "У держвласності знаходяться 100 відсотків акцій товариства, які заборонено відчужувати, передавати в управління, заставу".

Закон забороняє приватизацію або відчуження магістральних залізничних ліній, станцій, споруд, які прямо залучені до процесу забезпечення перевезень, контактної енергомережі, систем контролю перевезень.

В даний час в структуру "Укрзалізниці" входять шість регіональних залізниць, 22 тисячі кілометрів залізничних шляхів, 7 заводів по ремонту складу і виробництва шпал і близько 20 інших підприємств і центрів.

За даними "Укрзалізниці", вартість її активів на кінець 2009 року становила 59 мільярдів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!